Salvați Comparând Furnizori de tichete de masă
Comparați toate soluțiile!
Totul despre tichetele de masă în 2024
Cele mai citite articole în Tichete de masă
Găsiți toate articolele noastre în Tichete de masă
-
-
tichete de masa: Produce și servicii
- Care este costul unui tichet de masă ?
- Funcționarea tichetelor de masă
- Bonuri de masă
- Bonuri de masă pe suport electronic
- Avantaje tichetelor de masă restaurant
-
-
-
tichete de masa: furnizorii
- Ticket Restaurant
-
Tichetele de masă sau bonurile de masă sunt astăzi implementate definitiv pe piața muncii în România. Angajatori, salariați, proprietari de restaurante și bineînțeles societăți emitente, o serie întreagă de actanți își demonstrează zi de zi interesul pentru această formulă ingenioasă care aduce avantaje specifice fiecăruia.
Totuși întrebări, adică o anumită confuzie continuă să domnească în legătură cu anumite reguli ale mecanismului. Un angajator este cu adevărat obligat să utilizeze acest sistem în companie? Ce sumă trebuie aleasă pentru tichetele individuale? Cât costă acest sistem? În ceea ce privește utilizatorii, salariații, sunt ei obligați, de asemenea, să adere dacă angajatorul participă la sistem? Se poate cere cu adevărat rest la aceste tichete? Pot fi utilizate pentru a cumpăra tot ceea ce vrei de la magazinul din colț, când se dorește?
A aduce o dată pentru totdeauna toate răspunsurile la toate aceste întrebări și la altele, este astăzi cu atât mai necesar cu cât domeniul tichetelor de masă se îmbogățește cu noi soluții datorită tichetelor de masă pe suport electronic, care iau ele însele mai multe forme.
Ce este un tichet de masă în 2021 și cum a evoluat conceptul?
Care sunt avantajele sistemului astăzi?
Care este legislația actuală în ceea ce privește condițiile de atribuire și condițiile de utilizare?
Care sunt diferiții furnizori de tichete de masă pe piață și care este specificul fiecăruia dintre ei?
Prezentare generală a tichetelor de masă
Dacă tichetele de masă au evoluat atât de mult de la introducerea lor în Franța acum mai bine de 50 de ani, ele au intrat în România în urmă cu douăzeci de ani, prin aceleași societăți ca pe piața franceză, avantajele lor fundamentale rămân aceleași pentru angajator, salariat și proprietarii de restaurante și cantine.
Ce este un tichet de masă?
Tichetele de masă sunt mijloace de plată specifice, cu perimetru de utilizare limitat, cumpărate de către angajatori de la organisme specializate și distribuite salariaților care le utilizează pentru a plăti masa la un comerciant afiliat.
Tichetul poate astăzi să ia mai multe forme:
- Un tichet foarte asemănător unui carnet de cecuri deținând numele salariatului, numele companiei și o valoare nominală precisă,
- Un card de tichete de masă cu cip, similar unui card, dar preplătit în mod necesar, permițând plățile electronice,
- În prezent, și o aplicație pentru smartfone, permițând plățile pe mobil.
Concret, sistemul funcționează în manieră circulară:
- Angajatorul decide suma pentru tichetele individuale,
- Comandă și plătește tichetele unui organism emitent specializat,
- Organismul trimite tichetele la angajator,
- Angajatorul distribuie tichetele salariaților și colaboratorilor eligibili la sistem,
- Salariatul utilizează tichetele pentru a plăti cheltuielile alimentare comercianților afiliați,
- Comercianții cer și obțin rambursarea tichetelor la organismul emitent.
Scurt istoric despre tichetele de masă
Bonurile de masă au fost create în Regatul-Unit al Marii Britanii în 1946. Ele și-au găsit locul pe piața românească din 1998. Dar în Franța acest sistem a cunoscut cel mai mare succes.
Cine a inventat cu adevărat tichetele de masă în Franța?
Informațiile celor trei mari organisme emitente în Franța se contrazic. Este pe deplin acceptat că, primele tichete de masă au fost lansate între 1962 și 1964: unul de către un antreprenor, altul de către un specialist în restaurante și altul de către un sindicalist. Ulterior, o bancă s-a alăturat formând cvartetul emitenților ”istorici” ai pieței. Un grup original care ilustrează perfect diversele avantaje ale tichetelor pentru un public variat!
Afacerea atrage imediat atenția asupra sa încât guvernul intervine și decide în 1967 să îi dea prin ordonanță un atu decisiv: îndeplinind anumite condiții, tichetele de masă vor fi exonerate de taxe și impozite.
Este declicul: mii de companii și de salariați se alătură sistemului. Guvernul intervine din nou pentru a reînnoi sistemul, autorizând în 2014 apariția tichetelor de masă pe suport electronic, determinând noi evoluții și inițiative.
Avantajele sistemului
Dacă sistemul cunoaște un asemenea succes, este pentru că avantajele sale atrag diferite categorii de public țintă, angajatori, angajați și deținători de restaurante:
- Angajatorul poate să realizeze obligația legală de a oferi hrană angajaților la cel mai mic preț,
- El își recompensează și își motivează angajații realizând o economie substanțială raportat la creșterea salarială datorată posibilității de exonerare a taxelor patronale pe salariu a tichetelor de masă,
- Angajatul sau colaboratorul vizat își crește puterea de cumpărare grație unui adjuvant salarial,
- Acesta poate în plus să aleagă să ia masa unde dorește, dat fiind numărul mare de comercianți, mai curând decât să fie constrâns la un meniu impus de o structură de cantină colectivă,
- Deținătorii de restaurante câștigă o clientelă suplimentară și în mod regulat, în mod necesar solvabilă…
O reglementare a tichetelor de masă foarte precisă pentru angajator cât și pentru utilizatori
Toate aceste avantaje (lista nu este completă) sunt în acest moment clar încadrate de lege. Astfel, angajatorii trebuie să respecte în mod particular condițiile de finanțare și de atribuire a tichetelor de masă, iar angajații să acorde atenție condițiilor de utilizare.
Reglementarea tichetelor restaurant în ceea ce privește angajatorul: condiții de finanțare și de atribuire
Dacă sunt liberi să adere sau nu la mecanism, și liberi să aleagă emitentul pe care îl doresc, angajatorii trebuie să respecte anumite reguli relative la finanțarea și atribuirea tichetelor:
- Nu pot să aleagă o valoare nominală mai mare de 15,18 Ron,
- Nu poate alege să atribuie tichete de masă anumitor salariați în detrimentul altora, sau să aleagă să varieze suma tichetelor în funcție de salariat, decât pe baza unor criterii obiective încadrate riguros, precum vechimea sau depărtarea geografică,
- Dacă pot să acorde tichete tuturor salariaților, care lucrează cu contract de muncă neterminat sau determinat, sau chiar stagiarilor, interimarilor și benevolilor, angajatorii nu pot nu pot să le ofere și colaboratorilor care lucrează cu jumătate de normă.
Administrația fiscală este de obicei foarte strictă cu regulile legate de atribuirea și finanțarea tichetelor de masă … este important așadar să se îndeplinească cu atenție toate aceste condiții.
Regulile de utilizare a tichetelor de masă și a bonurilor din partea angajatului
Inamicul salariatului este adesea comerciantul la care acesta vrea să își valorifice tichetele de masă… Rari sunt utilizatorii care nu au avut o dispută de proporții pe acest subiect cu un deținător de restaurante sau cu o casieriță la supermarket demnă de povestit.
Regulile sunt totuși clare și simple:
- Utilizatorul nu poate plăti mai mult 15,18 Ron pe zi cu tichetele sale de masă,
- Utilizând un singur, după caz, două tichete pentru un prânz,
- Doar în zilele lucrătoare, excluzând duminicile, sărbătorile legale, concediile,
- Doar în departamentul unde lucrează sau într-un departament apropiat, fără excepții,
- Și doar pentru a-și plăti nota la restaurant sau pentru a-și plăti ”preparatele alimentare perisabile” fie că este vorba despre fructe, legume, sandviciuri sau orice alt preparat de consumat în stare proaspătă, în cutie, congelat sau semi-preparat”.
Acestea fiind zise, nimic nu-i împiedică pe comercianți să accepte câteva nerespectări ale acestor reguli. Dar dacă acest tip de plată se va realiza on-line, orice încălcare va fi din punct de vedere tehnic imposibilă.
Diferiții furnizori de tichete de masă
Un număr relativ restrâns de emitenți de bonuri de masă își împart din 1998 piața românească.
Furnizorii prezenți pe piața românească
Există trei furnizori tradiționali care își împart aproximativ 90% din piața românească și fiecare dintre ei are o istorie specială.
Acești actanți sunt:
- Ticket Restaurant – în prezent editat de societatea Edenred, Ticket Restaurant, lider de piață, este atât de celebru încât numele său servește în prezent la denumirea tuturor bonurilor de masă. A fost creat în perioada 1962-1964 de Jacque Borel, antreprenor pasionat, specialist în domeniul restaurantelor,
- Chèque Déjeuner – creat de către sindicalistul de la CGT-FO, tichetul este încă editat de către o societate cooperatistă, care poartă în prezent numele de Groupe Up,
- Pass Restaurant – fostul Chèque Restaurant, citat adesea drept primul tichet de masă în Franța, este în prezent proprietatea grupului Sodexo, specialist în piața restaurantelor.
Tablou recapitulativ
Numele emitentului |
Numele tichetului |
Avantaje și soluții |
Emitenți tradiționali – Tichete de masă pe suport hârtie și electronic |
||
Edenred |
Ticket Restaurant |
Lider de piață – singurul care propune tichete pe format hârtie, cardul de plată, aplicațiile Apple Pay, Samsung Pay et Google Pay |
Natixis Intertitre |
Apetiz |
Singurul agent bancar al pieței – bonuri de masă pe suport hârtie, card de plată și aplicația Apple Pay |
Groupe Up |
Chèque Déjeuner |
Bonuri de masă pe suport hârtie și carduri de plată – o gamă vastă de tichete preplătite culturale, tichete cadou, tichete de vacanță… |
Sodexo |
Pass Restaurant |
Specialist în industria restaurantelor colective – programe avantajoase, cu precădere bogate |
Emitenți alternativi – tichete de masă doar pe suport electronic |
||
Lunchr |
Lunchr |
Card de plată afiliat la rețeaua Mastercard și aplicația cu funcționalități multiple |