TICHETE DE MASĂ Salvați Comparând Furnizori de tichete de masă
TICHETE DE MASĂ
Salvați Comparând Furnizori de tichete de masă
Cec, Card, Servicii, Avantaje ...
Comparați toate soluțiile!
Cec, Card, Servicii, Avantaje ...Comparați toate soluțiile!

Tichetele și bonurile de masă pe suport electronic

Timp de citire: 6 min

După 50 de ani de bonuri și servicii fidele, era timpul ca bonurile de restaurant să evolueze, aceste bonuri de valoare moderne dedicate plății cheltuielilor alimentare ale salariaților. Bonurile de plată pe suport electronic au invadat astfel piața. Spiritele conservatoare pot să fie liniștite: ” chèques déjeuner”, ”chèques de table” și alte tichete de masă sunt încă disponibile pe formatul care a justificat aceste denumiri comerciale – un bon sau un tichet, sunt, înainte de toate, ceva pe hârtie.
Dar, trecerea la tichete pe suport electronic a venit să modernizeze modelul – până la punctul de a-l determina pe unul dintre agenții istorici să-și schimbe numele, pentru a menține axa principală a dezvoltării pieții.
Care sunt aceste noi tichete de masă și cum funcționează?
Care sunt, concret, avantajele și inconvenientele raportate la bonurile tradiționale pe suport hârtie?

Tichete de masă pe suport electronic și funcționarea acestora

Mai multe tipuri de tichete și bonuri de masă dematerializate sunt în acest moment disponibile la diferiți emitenți de tichete de masă. Dacă cardurile de plată sau ”cardurile de tichete restaurant” sunt în prezent propuse de toți emitenții tradiționali, plata de pe telefonul mobil este încă o noutate. Această evoluție a pieței declanșează apariția altor agenții inovatori.

Cardurile de masă / Card tichete de masă

Cardurile de masă sunt carduri de plată servind la plata exclusivă a hranei sau preparatelor alimentare perisabile, care se utilizează precum cardurile clasice, la aceleași POS - uri, racordate însă la rețeaua emitentului. Creditul disponibil pe card este preplătit de către angajator și salariat în aceeași manieră ca în cazul tichetelor de masă clasice.
Toți emitenții obișnuiți de tichete de masă propun în acest moment acest mijloc de plată care se adaugă plăților pe suport hârtie:
- Endered a lansat Cardul ”Ticket Restaurant”,
- Grupul Up comercializează Cardul ”Dejun ”
- Sodexo emite ”Gusto Pass”.

Aplicațiile pe mobil

Apariția pe suport electronic a tichetelor de masă și a altor bonuri de masă nu s-a concretizat doar prin apariția ”cardurilor de masă” cu cip.
Mai întâi, apariția cardurilor de tichete restaurant s-a dublat aproape sistematic de cea a aplicațiilor mobile legate de utilizarea acestor carduri.
Aceste aplicații permit în general găsirea unui restaurant sau a unui comerciant care acceptă cardul cu tichete de masă ale salariatului după diferite filtre de căutare între care localizarea geografică. Ele permit, de asemenea, beneficiarului tichetelor să știe în orice moment care este creditul disponibil al cardului.
În Franța aplicațiile acestor emitenți permit, de asemenea, plata pe mobil cu diferite rețele precum Apple Pay, Google Pay sau Samsung Pay.
Așadar, cardul nu mai este nici măcar necesar pentru a plăti prânzul!
Aceste funcționalități au fost introduse și în România.

Funcționarea cardurilor de tichete de masă și a altor carduri de masă

Tichetele de masă pe suport electronic prezintă anumite subtilități la nivelul funcționării raportat la mecanismul tradițional al tichetelor de masă pe suport hârtie.

Principiile de bază ale tichetelor de masă

Tichetele și bonurile de masă pe suport electronic reiau principiile de bază ale tichetelor de masă pe suport hârtie.
- În aceste limite, repartițiile respective sunt exonerate de contribuții sociale și impozite, pentru angajatori și de contribuții sociale doar pentru salariat,
- Angajatorul plătește singur cheltuielile de emitere, livrarea și diversele cheltuieli anexe ale emitentului (este necesar să se ceară un deviz de carduri de masă pentru a obține cel mai bun preț în funcție de emitent),
- Durata de validitate este determinată,
- Sunt nominale și personale,
- Plățile sunt limitate la mese sau la produse alimentare perisabile cumpărate la restaurant sau de la comercianți alimentari sau generali din rețea,
- Plățile sunt limitate la 15,18 Ron,
- În afara duminicilor, a sărbătorilor legale și a concediilor.

Specificități de operare prin card, tichetele și bonurile de masă pe suport electronic

Mecanismele pe suport electronic cunosc în prezent câteva particularități în ceea ce privește funcționarea:
- Cardurile au un cod de 4 cifre ca orice card bancar care trebuie format pentru a valida o plată,
- Sunt posibile comenzile on-line,
- Cardurile sunt încărcate direct de către angajator, la distanță în spațiul client,
- Pentru comerciant, rambursarea plăților efectuate cu tichete de masă și bonuri pe suport electronic este automatizată.

Avantajele și inconvenientele cardurilor tichet de masă și ale altor carduri de masă

Tichetele și bonurile de masă pe suport electronic oferă utilizatorilor lor, angajatorilor și proprietarilor de restaurante și cantine o mulțime de avantaje deloc neglijabile raportat la bonurile pe suport hârtie.
În prezent, sunt de semnalat câteva inconveniente inerente acestui mecanism.

Avantajele tichetelor și bonurilor de masă pe suport electronic

Avantajele sunt numeroase atât pentru salariați, angajatori cât și pentru comercianți sau proprietarii de restaurante și cantine afiliați.
În ceea ce privește salariații:
- Suma exactă este direct prelevată din contul direct legat la tichetul sau la bonul de masă dematerializat - este sfârșitul disputelor interminabile cu comercianții care nu au voie să dea rest la plățile efectuate cu tichete de masă,
- Este posibil să se efectueze comenzi on-line direct către restaurant sau rețele ce acceptă tichete și bonuri de masă pe suport electronic , sau către centre de comandă uzuale,
- Cardul ocupă mult mai puțin loc decât un carnet de bonuri pe format hârtie,
- În sfârșit, în caz de pierdere sau de furt, este posibil să fie blocat, în general se rezolvă situația în mai puțin de 3 zile. Este vorba despre o procedură securizată referitoare la tichetele în format hârtie care pot genera o pierdere importantă atunci când întregul carnet este furat.
În ceea ce îi privește pe angajatori, gestionarea tichetelor de masă s-a simplificat foarte mult.
De fapt, angajatorul nemaiavând nevoie să distribuie fiecărui angajat carnetul de tichete de masă – trebuie pur și simplu să îi realimenteze contul la distanță.
În ceea ce îi privește pe proprietarii de restaurante și cantine și pe comercianții parteneri, termenele de plată ale societăților emitente sunt clar mai scurte decât pentru cele pe suport hârtie, trecând de la mai multe săptămâni la un termen de 3-5 zile.

Inconvenientele tichetelor de masă pe suport electronic

Totuși, trebuie luate în considerare anumite inconveniente legate de utilizarea tichetelor de masă pe suport electronic.
Utilizatorii sunt privați de o anumită flexibilitate în utilizarea tichetelor lor care uneori este posibilă în cazul tichetelor de masă pe suport hârtie, cu acordul comercianților:
- În prezent este absolut imposibil să se cheltuiască mai mult de 15,18 Ron pe zi cu tichete de masă,
- Astfel, anumite plăți pot să se dovedească complicate când suma este superioară sumei de 15,18 Ron – dacă comerciantul impune un minim pentru o plată cu cardul și suma este mai mare, va trebui să completeze cu bani cash,
- De asemenea, este imposibil să utilizeze cardul sau aplicația duminica sau în timpul concediilor,
- În plus, fără să comunice codul cardului, este imposibil să transmită tichetele de masă partenerului,
- În sfârșit, timpul de conectare cu serverele emitenților pot să se dovedească destul de lungi în momentul plății cu cardul.
La rândul lor, proprietarii de restaurante și cantine se plâng de cheltuielile de tranzacții mai ridicate decât cu sistemul de tichete pe suport hârtie.