TICHETE DE MASĂ Salvați Comparând Furnizori de tichete de masă
TICHETE DE MASĂ
Salvați Comparând Furnizori de tichete de masă
Cec, Card, Servicii, Avantaje ...
Comparați toate soluțiile!
Cec, Card, Servicii, Avantaje ...Comparați toate soluțiile!

Ticket Restaurant de la Edenred, pionier al tichetelor de masă

Timp de citire: 5 min

Singurul tichet de masă ”adevărat”, este Ticket Restaurant.
Efectiv, produsul societății Edenred este o marcă înregistrată, care s-a impus într-atât ca lider pe piața din Franța încât a primit rolul de a desemna, în limbaj curent, toate tichetele de masă.
Dacă tichetul de masă Ticket Restaurant de la Edenred a inventat totul sau aproape totul, pe piața bonurilor de masă în Franța el nu încetează să se inoveze. Și ”vechiul” bon în format hârtie este în prezent realizat prin mijloace digitale, aplicații și plăți pe suport electronic.
Cum să se utilizeze astăzi tichetele de masă ale acestei rețele? Unde sunt ele acceptate? Ce formă pot lua? Și, mai ales, care sunt avantajele angajatorilor și utilizatorilor – avantaje comune tuturor tichetelor de masă și în mod specific tichetelor Edenred?

Prezentarea generală a tichetului de masă ”Ticket Restaurant” de la Edenred

Ticket Restaurant comercializat de Edenred este cel mai vechi tichet de masă de pe piața franceză, care a inaugurat o formulă în prezent cunoscută bine de milioane de utilizatori. O mică reamintire din punct de vedere istoric și tehnic nu este inutilă.

Originile tichetului de masă Ticket Restaurant!

În 1962 Jacques Borel, căruia îi datorăm de asemenea primele fast-food-uri Franța și primele restaurante pe autostradă lansează primul Ticket Restaurant. În câțiva ani sute de întreprinderi sunt cucerite de conceptul de tichet de plată utilizabil în mod exclusiv pentru cheltuieli alimentare. Salariații și directorii pot să ia masa nu contează unde, plătită parțial de către angajator, atunci când sunt în delegație sau când sediile nu dețin o cantină proprie.
În 1967, când guvernul asimilează acest mijloc de plată ca avantaj social și decide să exonereze de contribuții sociale participarea angajatorului de la aceste bonuri de plată specializată, cererea companiilor explodează.
În 1982, grupul Accor preia controlul produsului și devine lider mondial al tichetelor de masă. Separarea activităților hoteliere de activitățile de servicii tichete dă naștere lui Edenred, care exploatează din acest moment bonurile de masă. Edenred a început să emită în România tichete de masă pe suport hârtie încă din anul 1998, în anul 2011 a achiziționat Euroticket, al patrulea operator român de tichete de masă și de tichete cadou, iar din 2015 propune tichetele de masă pe suport electronic, România fiind a 19-a țară din cele 42 în care acest sistem s-a implementat cu succes.

Cum funcționează Ticketul Restaurant

Sistemul este în prezent bine cunoscut diferiților utilizatori:
- Angajatorul alege o valoare nominală pentru tichetul de masă,
- El procedează la cumpărarea tichetelor de masă și primește tichetele pentru a le distribui salariaților,
- Salariatul își utilizează cardul sau tichetele pentru a-ți plăti prânzul sau cumpărăturile alimentare în mii de societăți afiliate.
De notat că mecanismul este în prezent deschis și benevolilor sau voluntarilor.

Diferitele formate ale tichetului de masă Ticket Restaurant

Titlurile se prezintă în acest moment sub forme multiple: Tichete pe suport hârtie și card preplătit. Aceste două formate implică câteva diferențe în funcționarea tichetelor de masă.

Tichetul de masă Ticket Restaurant pe suport hârtie

Bonurile de hârtie sunt formatul clasic al tichetelor de masă.
Aceste tichete sunt nominale și sunt atașate într-un carnet de zece tichete sau mai mult, care seamănă cu un carnet de cecuri. Carnetele de bonuri de masă Ticket Restaurant Edenred au o valoare totală decisă de angajator dintre mai multe alegeri și combinații posibile, la fel ca valoare nominală a tichetelor individuale.
Teoretic, beneficiarul tichetelor nu poate utiliza decât maximum 15,18 Ron în bonuri de masă pe zi, pentru una sau mai multe cumpărături, din toate restaurantele sau supermarketurile partenere.
Și în teorie comercianții nu trebuie să dea rest.
Și tot în teorie, utilizarea tichetelor de masă nu este autorizată în zilele în care salariatul sau colaboratorul nu trebuie să lucreze, ca de exemplu duminica (sâmbetele sunt admise), în zilele de sărbători legale, zilele de vacanță sau zilele de concediu obținut prin reducerea zilelor de lucru.
În teorie…

Cardul Ticket Restaurant

Cardul ”Ticket Restaurant” este un tichet de masă pe suport electronic, sau în orice caz, materializat sub forma simplă a unui card de credit.
Salariatul sau colaboratorul utilizează aceste carduri exact ca și cum ar utiliza un card bancar, tastând codul de 4 cifre pe POS-ul comerciantului (același POS de plată ca pentru cardurile clasice).
Pe scurt, s-a terminat cu zeci de tichete pierdute, rupte sau deteriorate și cu stresul de primire a noilor tichete de masă: un card ajunge și este actualizat în câteva minute de la distanță.
Cardurile nu pot fi utilizate decât pentru a plăti produse alimentare și sunt preplătibile și reîncărcabile la distanță de către angajator.
Contrar tichetului la care comercianții nu dau de obicei rest, plata fixă este posibilă.
Atenție totuși: fiecare plată trebuie să fie autorizată ca urmare a comunicării electronice cu serverele Edenred, ceea ce poate să dureze câteva minute.
În plus, limita de plată de 15,18 Ron pe zi nu poate fi absolut deloc depășită, așa cum se întâmplă utilizând mai multe tichete la mai mulți comercianți sau casieri diferiți.

Ticket Restaurant

Avantajele bonurilor de masă Ticket Restaurant

Liderul de piață, Edenred, aduce clienților săi (angajatorii) și utilizatorilor (salariații sau colaboratorii) mai multe avantaje în mod obișnuit decât orice alt tichet de masă.

Avantajele tichetelor de masă Ticket Restaurant pentru angajator

La drept vorbind, avantajele tichetelor de masă Ticket Restaurant pentru angajatori sunt de diferențiat de avantajele altor bonuri de masă în general.
Ca toate celelalte tichete de masă, tichetele Edenred permit:
- De a acorda salariaților avantaje, fiind exonerați de plata unor contribuții sociale suplimentare,
- De a-i motiva și de a le valoriza munca în cadrul unei politici de stimulare financiară,
- De a-și fideliza salariații.

Produsul Edenred evidențiază avantajele specifice ale clienților săi:
- Printre obiectivele Edenred un loc important îl ocupă cel al satisfacerii cerințelor clienților și partenerilor cât și tratarea rapidă și eficientă a eventualelor sesizări,
- Îmbunătățirea continuă a serviciilor spre a susține valorile companiei: ”Pasiune pentru clienți”, ”Respect”, ”Simplitate”, ”Imaginație”, ”Spirit antreprenorial”,
- În cazul unor posibile reclamații, alinierea la standarde internaționale în procesul de tratare al acestora.

Avantajele tichetelor de masă Ticket Restaurant pentru salariat

Avantajele pentru salariat sunt, toate cele care privesc avantajele intrinseci a oricărui tichet de masă:
- Creșterea puterii de cumpărare,
- O largă rețea de societăți afiliate în care să se cheltuiască această putere de cumpărare suplimentară.
Tichete de masă Edenred aduc, de asemenea:
- Un program de avantaje și de oferte ”privilegiate”,
- O aplicație pe Android, PC și iOS foarte practică permițând gestionarea contului, consultarea soldului, a istoricului tranzacțiilor și a limitei de credit în orice moment, cât și localizarea societăților partenere apropiate.