TICHETE DE MASĂ Salvați Comparând Furnizori de tichete de masă
TICHETE DE MASĂ
Salvați Comparând Furnizori de tichete de masă
Cec, Card, Servicii, Avantaje ...
Comparați toate soluțiile!
Cec, Card, Servicii, Avantaje ...Comparați toate soluțiile!

Avantaje tichetelor de masă restaurant

Timp de citire: 5 min

Tichetele restaurant prezintă numeroase avantaje atât pentru companii cât și pentru salariați. Aceste avantaje ale bonurilor de masă, comune tuturor tichetelor de masă, oricare ar fi editorul, sunt totodată de ordin practic, legate de utilizarea în viața de zi cu zi, cât și de ordin economic, privind economiile pe care își propun să le realizeze.
Ori, atât în cazul în cazul angajatorilor cât și în cazul salariaților, cunoașterea precisă a tuturor acestor avantaje rămâne incompletă. Trebuie admis că pe plan economic, regulile nu sunt neapărat simple, cu atât mai mult cu cât ele sunt în schimbare în anumite puncte.
Care sunt exact avantajele bonurilor de masă pentru angajatori, pe plan practic și pe plan fiscal?
Care sunt avantajele bonurilor de masă în 2019 pentru salariați?

Avantajele tichetelor de restaurant pentru angajator

În general, avantajele pentru angajator ale tichetelor de masă, și ale altor bonuri de masă, cel mai adesea citate sunt de ordin economic sau fiscal. Totuși, condițiile pentru a pretinde aceste avantaje practice ale tichetelor de masă în viața de zi cu zi pentru companie nu trebuie cu atât mai mult să fie uitate.

Avantajele bonurilor de masă pe plan economic

Acesta este principalul argument care convinge întreprinderile să folosească bonurile de masă: ele reprezintă un titlu de plată preplătit, permițând recompensarea salariaților și a colaboratorilor, exonerați de cheltuieli patronale.
Dar această exonerare nu se realizează fără îndeplinirea anumitor condiții:
- Ea este limitată la o valoare de15,18 Ron pe bon de masă pe beneficiar pentru o zi lucrătoare, în afara concediilor în timpul cărora nu se poate acorda niciun tichet.

Pe această bază, este posibil să se evalueze economia (37% din buget) reprezentată prin acordarea a 333,96 Ron în bonuri de masă, dacă angajatul nu a beneficiat în luna respectivă de concediu sau zile libere .
În plus, avantajul fiscal al tichetelor de masă este că nu intră în calculul bazei impozabile.
În sfârșit, TVA-ul cu privire la prestarea de servicii a emitenților de tichete restaurant (Endered, Grup Up, Sodexo) este recuperabil.

Avantaje practice

Primul avantaj practic al tichetelor restaurant este că ele permit companiilor care dețin mai mult de 25 de angajați să își achite obligația de punere în funcțiune a unei structuri de hrană pentru angajații pe care îi are.
În sfârșit, să adere la sistem este mai economic, mai simplu decât să pună la dispoziție un local adaptat, să instaleze o cantină în spații speciale sau să le împartă cu alte companii – alte mijloace acceptate pentru a se achita de această obligație.
În plus, și acesta nu este cel mai mic avantaj al tichetelor restaurant și ale altor bonuri de masă pentru angajator, el poate fi utilizat drept un instrument de management eficace, pentru a recompensa performanțele realizate în câmpul muncii.
În sfârșit, tichetele de restaurant sunt extrem de simplu de gestionat pe plan contabil.

Avantajele tichetelor de masă pentru salariați

Avantajele tichetelor de masă și ale altor bonuri de masă sunt simplu de înțeles, atât pe plan economic cât și pe plan practic. Din momentul implementării tichetelor pe suport electronic, aceste avantaje sunt din ce în ce mai numeroase.

Avantajele economice

Primul avantaj al tichetelor de masă și al altor bonuri de masă pentru salariați este evident câștigul de putere de cumpărare pe care îl reprezintă.
Acest avantaj al tichetelor de masă și al altor bonuri de masă este cu atât mai important cu cât pentru angajator corespunde, de asemenea, cu o remunerație nesupusă contribuțiilor sociale.
Angajatorul le cumpără, iar nivelul de impozitare suportat de salariat este de 10%.

Avantajele practice ale bonurilor de masă

Avantajele practice sunt numeroase pentru salariatul care, grație bonurilor de masă poate:
- Să servească masa unde dorește în locul unei cantine a companiei,
- Să aleagă felul de mâncare pe care îl dorește,
- Să păstreze bonurile pentru a face cumpărături alimentare,
- După data de sfârșire a valabilității bonurilor, să își valorifice dreptul de schimb al bonurilor expirate cu noi bonuri.

Raportul dintre avantaje și inconveniente al bonurilor de masă atrage atenția în mod favorabil, mai ales de când este posibil să se utilizeze tichetele pe suport electronic.
În sfârșit, avantajul Card ”Ticket Restaurant” de la Edenred, a Card ”Dejun ” de la Grupul Up și echivalentele pe suport electronic de la alți emitenți de tichete de masă este că ele permit să se plătească suma aproape exactă. Din contră, comercianții nu pot sa dea rest la bonurile pe suport hârtie. În plus, interfețele de gestiune on-line, permit angajatorului (ca administrator) și salariatului (ca beneficiar) de a gestiona cu precizie tichetele pe suport electronic.

Tichetele de masă, avantaje în natură?

Toate aceste avantaje ale tichetelor de masă și ale altor bonuri de masă determină o întrebare logică: tichetele de masă pot să fie asimilate ca avantaje în natură? Pentru a răspunde la această întrebare, este important să se înțeleagă bine ce este cu adevărat un avantaj în natură…

Ce este avantajul în natură

Un avantaj în natură este un produs, un serviciu, un bun direct procurat salariatului de către companie, cu titlu gratuit sau în condiții financiare avantajoase raportat la prețul pieței. Poate să fie vorba despre consumabile, despre o locuință, un vehicul… sau despre produse alimentare.
Acest ultim exemplu este în mod particular interesant raportat la tichetele de masă.
Un angajator care ar decide să își asume hrana salariaților într-o cantină a întreprinderii ar vedea astfel această contribuție drept un avantaj în natură, impozabil și supus cheltuielilor sociale, în anumite limite.

Din ce motiv un tichet de masă nu este considerat un avantaj în natură

În comparație cu asumarea acestor mese prin oricare alt mijloc de către companie, tichetul de masă nu este considerat de administrația financiară drept un avantaj în natură ci un avantaj social. Este într-o oarecare măsură, din punct de vedere contabil, rambursarea unei cheltuieli profesionale.
Dacă suma bonului de masă nu este superioară sumei maxime zilnice prevăzute de lege (care este în 2019 de 15,18 Ron), tichetul nu este considerat ca un avantaj în natură și nu este deci supus și costurilor sociale.