Salvați Comparând Furnizori de tichete de masă
Comparați toate soluțiile!
Care este costul unui tichet de masă ?
Sistemul tichetelor de masă este de o ingeniozitate fascinantă, care amintește ideea care stă la originea numeroaselor instrumente financiare – la urma urmei, un tichet de masă este un instrument de plată.
Punerea sa în aplicare în interiorul unei societăți și acceptarea sa de către beneficiar – de amintit că nici una nici alta nu sunt impuse – cer totuși o decizie luată în urma studierii ofertei. Într-adevăr, un tichet de masă reprezintă pentru angajat și angajator un ansamblu de costuri și un ansamblu de beneficii. Determinarea celei mai bune valori a unui tichet de masă sau a oricărui alt bon de masă înseamnă găsirea unui echilibru între costuri și avantaje în funcție de interesele companiei și angajatului, precum și de reglementările în vigoare.
Deci care este costul unui tichet de masă ?
Costul unui tichet de masă pentru angajator
Aderarea la acest sistem este complet gratuită, fiecare angajator trebuie să studieze foarte precis costurile totale legate de tichetele de masă. Dar, de asemenea, el trebuie să aprecieze și volumul avantajelor procurate de acestea. Pentru că da, chiar dacă angajații companiei le folosesc, tichetele de masă aduc, de asemenea, o mulțime de beneficii angajatorilor.
Componente ale costului tichetului-restaurant sau al tichetului de masă
Costul tichetului de masă pentru angajator (sau al oricărui bon de masă) este divizat în multiple părți
- În primul rând trebuie calculată contribuția angajatorului la valoarea tichetului de masă sau a bonului de masă, cu alte cuvinte, partea pe care compania o va plăti angajatului sau colaboratorului său pentru masă și care este, de obicei, în România de 100%,
- Este necesar mai apoi să se integreze plata serviciului însuși al emitentului de tichete de masă, care facturează serviciul sub forma comisioanelor pentru toate tichetele comandate și eventualele costuri suplimentare, cum ar fi costurile de livrare,
- În cele din urmă, este necesar să se evalueze impozitele pe salarii și eventualele alte taxe legate de acest sistem.
În ceea ce privește tarifele pentru servicii, emitenții de pe piață aplică politici diferite de stabilire a prețurilor în contextul reglementărilor aplicabile tichetelor de masă. Aceste tarife sunt rareori publice și sunt oricum, ca pentru multe bunuri sau servicii B2B, în funcție de volumul comenzii și, uneori, chiar și parțial negociabile.
Prin urmare, este esențial să se facă mai multe solicitări de estimare pentru ”Dejun” (tichetul de masă al grupului Up!), pentru ”Ticket Restaurant” (marca depusă a companiei "Edenred"), pentru tichetele ”Gusto Pass” (Sodexo).
Beneficii pentru angajator
Deși reprezintă un cost pentru companie, tichetele de masă prezintă totuși o serie de beneficii semnificative pentru angajator:
- Acestea reprezintă una dintre modalitățile prin care pot fi respectate dispozițiile legale privind serviciile de alocație individuală de hrană a salariaților,
- Ele reprezintă un avantaj pentru angajați pentru a - i motiva și a - i fideliza,
- Spre deosebire de alte avantaje și elemente de plată, acestea (tichetele) pot beneficia de o scutire de taxe și impozite sociale pentru societate și pentru angajat,
- Și spre deosebire de alte avantaje, tichetul de masă este perfect previzibil și, prin urmare, permite controlul total al bugetului.
Cu toate acestea, pentru a beneficia pe deplin de aceste avantaje, este esențial să se cunoască modul de reglementare al tichetele de masă și să se determine valoarea lor optimă, după cum se explică în detaliu mai jos.
Costul unui tichet de masă pentru salariat
Din moment ce este, de asemenea, liber să îl accepte sau nu, angajatul sau colaboratorul căruia angajatorul îi propune să adere la sistemul tichetelor de masă trebuie să se facă o comparație între costurile și beneficiile sistemului.
Componentele costului unui tichet de masă pentru angajat
Pentru angajat, tichetele de masă nu includ participarea la finanțarea tichetului, el plătește 10 % impozit pe salariu.
Unul dintre principalele costuri "ascunse" ale unui tichet de masă, în cazul unui tichet tradițional pe suport hârtie sau a unui bon de masă, provine din faptul că efectiv comercianților le este interzis să dea rest la aceste tichete. Astfel, dacă valoarea tichetului de masă este mai mare decât prețul unei mese în restaurantul sau restaurantele apropiate locului de muncă al angajatului, acesta nu își va recupera toată investiția, materializată prin participarea sa financiară la sistem.
În plus, tichetele care și-au depășit data de expirare și perioada de schimb, chiar dacă au fost plătite de către angajat, nu mai pot fi utilizate, reprezentând o pierdere netă.
Într-un mod mai general, unii angajați pot prefera să-și pregătească propriile mese, care, în unele cazuri, pot fi mai ieftine decât participarea lor la costul unui tichet de masă.
Beneficii pentru angajat
Dar luând în considerare costurile unui tichet de masă pentru angajat, beneficiile sunt semnificative.
Într-adevăr, angajatul sau colaboratorul care aderă la sistem beneficiază de:
- Un câștig real în puterea de cumpărare, imediat utilizabil,
- Tichetele de masă pentru angajați pot fi folosite în mii de restaurante sau magazine din România și pot alege masa pe care o doresc, mai degrabă decât să se limiteze la o posibilă restaurare internă a companiei (cantina),
- El poate folosi aceste bonuri, în anumite limite, pentru a-și face cumpărăturile alimentare individuale,
- În sfârșit, funcționarea bonurilor de masă este extrem de simplă, în special în cazul tichetelor dematerializate.
Care este suma optimă a unui tichet de masă ?
Dacă alegerea valorii tichetului de masă sau al bonului de masă este (aproape) liberă, alegerea valorii sale optime reprezintă o chestiune complet diferită. Această alegere trebuie să fie determinată în conformitate cu condițiile legale stricte - dar nu numai.
Reamintirea cadrului juridic
Există limite pentru libertatea angajatorului de a stabili valoarea tichetelor de masă.
Chiar mai critic, există limite clare pentru a beneficia de avantajele fiscale permise de sistem.
Astfel, pentru limitele generale ale sistemului tichetelor de masă:
- Un angajator care a înființat o cantină internă sau participă la un restaurant inter-companii nu poate, în principiu, pur și simplu să nu participe la această schemă,
- Valoarea maximă a unui singur tichet este de 15,18 Ron , deoarece aceasta este suma maximă pe care utilizatorul o poate cheltui într-o singură zi,
- Bugetul lunar trebuie să excludă, în principiu, zilele de duminică și sărbătorile legale, precum și bugetul anual trebuie sa excludă concediul salariatului, în timpul căruia nu poate utiliza tichetele de masă,
- Angajatorul nu poate decide cu privire la sume diferite în funcție de beneficiar sau de categoria beneficiarilor tichetelor decât pe baza unor criterii obiective strict limitate.
Valoarea-limită de participare a angajatorului la finanțarea unui tichet de masă care dă dreptul la o scutire de la contribuțiile la asigurările sociale este reevaluată în fiecare an.
Pentru tichetele de masă și tichetele-restaurant în 2019, această valoare limită a fost stabilită la 15,18 Ron. În cazul nerespectării acestor praguri de către angajator, administrația fiscală poate interveni.
Calcularea valorii optime
Calcularea valorii optime a tichetului de masă pare simplă dacă se iau în considerare doar aspectul scutirii de taxe și al scutirii de contribuții sociale.
Valoarea maximă care permite această scutire este într-adevăr între 15,18 Ron per tichet pentru 2019 pentru o participare a angajatorului de 100%
Dar oare trebuie urmărite cu orice preț aceste valori maxime ?
O sumă mare pe un singur tichet de masă nu este neapărat în avantajul angajatului, în special în cazurile în care tichetul este în format de hârtie. În restaurantele unde prețul meniurilor este scăzut, nu i se va da niciodată restul. De asemenea, angajatul poate prefera să ia masa acasă, dacă are timp.
În cele din urmă, în special pentru angajații cu salarii mici, ei pot prefera să aibă bani disponibili pentru a - i cheltui cum doresc, în loc să suporte costul tichetelor de masă.
Pentru a afla mai multe despre emitenți și condițiile de atribuire, consultați ghidul nostru complet privind tichetele de masă.