GEOLOCALIZAREA VEHICULELOR,De la 12€ fără TVA! Comparați!
GEOLOCALIZAREA VEHICULELOR,
De la 12€ fără TVA! Comparați!
Economisițipână la 45%
comparând toți furnizorii din sector!
Economisițipână la 45%comparând toți furnizorii din sector!

Monitorizarea flotei auto prin GPS în timp real, cel mai bun instrument de optimizare a gestiunii flotelor auto corporative

Timp de citire: 7 min

Monitorizarea flotei auto prin GPS, mai ales când se realizează în timp real, constituie un instrument de optimizare a gestiunii acesteia pe care multe companii și-au însușit-o deja. În anumite sectoare foarte specializate, instrumentele de monitorizare prin GPS a vehiculelor pentru profesioniști au devenit efectiv indispensabile. Astfel, a ști exact în orice moment unde se află cu exactitate fiecare vehicul dintr-un parc auto aparținând unei companii, dar și a obține o serie de date despre traseele realizate în timp real, aduce beneficii incontestabile pe multiple planuri.

De ce monitorizarea prin GPS este o soluție utilă în mod special pentru optimizarea administrării flotelor auto, oricare ar fi tipul de vehicul? Care sunt efectiv avantajele legate de utilizarea monitorii GPS în timp real? Și care sunt tipurile de sisteme de monitorizare prin GPS cele mai adaptate pentru obținerea acestor avantaje?

Administrarea și monitorizarea flotei prin GPS: de ce, cum, pentru care flote?

Monitorizarea prin GPS a vehiculelor de companie în timp real constituie un răspuns adaptat în mod special multiplelor aspecte specifice gestiunii flotei auto de afaceri, în special pentru anumite activități economice.

Definirea administrării flotei auto de companie și provocările acesteia

Administrarea flotei auto de companie desemnează operațiuni menite să asigure supervizarea, reparațiile, întreținerea și eficacitatea ansamblului de vehicule utilizate de  către o companie, cu scopuri profesionale considerate drept instrument de lucru unic, cu scopul de a-și spori productivitatea și de a-și reduce costurile.

Administrarea flotei auto de afaceri poate cuprinde orice tip de vehicul cu motor: motociclete, scutere, vehicule ușoare sau mașini, vehicule utilitare lejere sau de categorie grea.

Mizele administrării flotei auto sunt multiple:

 • Optimizarea timpului pentru realizarea traseului,
 • Evitarea furtului vehiculelor ,
 • Reducerea timpului de așteptare și a etapelor neproductive,
 • Identificarea celor mai potrivite vehicule pentru a realiza o operațiune specifică unui moment, în cazul flotelor dispersate,
 • Înțelegerea stilul de condus pentru a optimiza comportamentul de conducere,
 • Analizarea datele mecanice ale vehiculului pentru a preveni ciclurile de reparații, a evita accidentele, a preveni panele și în general mărirea duratei de viață a vehiculului,
 • Realizarea economiei de carburant .

Monitorizarea flotei auto de companie prin GPS ca soluție

Monitorizarea auto de companie prin GPS constituie un instrument esențial în special pentru optimizarea gestiunii de flotă auto.

Astfel, monitorizarea prin GPS în ”timp real”, (în realitate aproape real cu actualizări automate în câteva zeci de secunde) realizată prin utilizarea conectată în permanență a senzorilor GPS de pe fiecare vehicul al flotei și a software-lui de geolocalizare a vehiculului, permite mai ales:

 • Să se știe în permanență unde se situează fiecare vehicul al flotei și dacă este disponibil, grație reprezentării sale pe o hartă în aplicația de control utilizată de supervizor,
 • Să se pună aceste poziționări în raport cu necesitățile de livrare a mărfii precum localizarea depozitelor de preluare și de livrare, dar și cu poziționarea eventuală a clienților înșiși,
 • Să se verifice în timp real disponibilitatea șoferilor,
 • Să se controleze în permanență, în timp real și ulterior, starea de ”sănătate” a diferitelor elemente critice ale vehiculului, când aceste elemente sunt legate prin sonde și module la senzorul GPS instalat în vehicul,
 • Să se studieze datele de conducere a vehiculului cu elementele precise precum accelerațiile, consumul sau frânările bruște pentru a forma mai bine șoferul în spiritul condusului ECO,
 • Setările de alertă , atât pentru șofer cât și pentru supervizor, în caz de depășire a anumitor praguri referitoare la echipamente sau la componentele critice,
 • Supervizorul, de a interacționa direct cu șoferul, respectiv vehiculul însuși în caz de pericol sau de alarmă până la oprirea motorului la distanță.

După diferitele tipuri de date recepționate de supervizor, rafinamentul acestor date și  diferitele tipuri de rapoarte automate sau setate care vor fi posibile în cadrul acestor soluții, software-le de monitorizare prin GPS pot astfel să devină veritabile software de administrare a flotelor de afaceri.

Tipuri de flote vizate

Dacă localizarea auto de afaceri prin GPS este în prezent adoptată de orice tip de societate, trimițând cu regularitate mai multe vehicule pe care le deține pe trasee, pentru motive profesionale, anumite profesii au devenit ”deschizători de drumuri”:

 • Societățile de transport rutier pentru îmbunătățirea gestiunii de livrare de transport rutier,
 • Alte companii de logistică, în general serviciile de livrare la particulari,
 • Societățile de taxi și Uber , pentru a identifica imediat vehiculul cel mai apropiat de clientul de preluat,
 • Societățile de ambulanță din aceleași motive,
 • Serviciul de depanare sau ajutorul la domiciliu.

Grație monitorizării auto prin GPS, costuri de administrare a flotei optimizate

Grație sistemelor de monitorizare prin GPS a vehiculelor de companie ”în timp real”, este deci posibil să se optimizeze considerabil administrarea flotelor, să se realizeze economii la cheltuielile de carburant, sau la cele de reparații, dar și creșteri apreciabile ale productivității.

Economii de carburant

Cheltuielile pentru carburant pot reprezenta până la 25% din costurile suportate de o companie de transport rutier.

Sistemele de monitorizare auto de companie prin GPS și de gestiune a flotelor auto permit reducerea acestor costuri grație:

 • Reducerii traseelor prin calculul itinerariilor celor mai scurte sau cele mai economice în carburant,
 • Identificarea vehiculelor celor mai apropiate de obiectivele operațiunii în cazul flotei dispersate,
 • Analizei stilului de condus al șoferilor,
 • Întreținerii celei mai bune a vehiculului realizată prin analiza în timp real al punctelor mecanice critice,
 • Formărilor de condus ECO, adesea vândute cu sistemele de monitorizare prin GPS, uneori oferite!

Economie de reparații

Pentru că pot fi instalați mai mulți senzori în vehiculele flotei care pot fi legați la sistemul de monitorizare prin GPS, se pot realiza în timp aproape real analiza uzurii diferitelor părți critice ale vehiculului cât și alertele declanșate în cazul unor valori anormale.

Este deci posibil să previi mai curând decât să vindeci, iar operațiunile de reparație pot fi  planificate mai bine în funcție de fiecare vehicul.

Printre diferitele puncte de control posibile în timp real figurează mai ales:

 • Rezervorul de benzină ,
 • Nivelul de temperatură al uleiului ,
 • Temperatura motorului,
 • Frânarea,
 • Kilometrajul,
 • Accelerația…

Îmbunătățirea productivității

Datorită sistemelor de monitorizare prin GPS, administrarea flotei auto este, de asemenea, mai eficientă în ceea ce privește îmbunătățirea generală a productivității activităților care se realizează pe drum.

În plus, cele mai bune software de monitorizare prin GPS, pe lângă faptul că sunt adevărate software de gestiune a flotei, sunt concepute ca aplicații specifice unui domeniu de integrat în cadrul software-lor profesionale specifice fiecărui sector de activitate.

Monitorizarea prin GPS permite astfel:

 • Reducerea la minimum, cu fiecare secundă, a perioadelor de lipsă a productivității fiecărui șofer – atunci când sunt efectiv disponibili,
 • Reducerea timpului necesar raportării la sfârșitul operațiunii, o mare parte din această raportare fiind realizată automat în raportul setat al opțiunii,
 • Reducerea timpul de inactivitate al fiecărui vehicul al flotei, independent de șofer,
 • Utilizarea acelorași vehicule pentru timp mai îndelungat datorită optimizării întreținerii,
 • Ameliorarea satisfacerii clientului acordându-i-se în anumite limite accesul la informațiile de monitorizare prin GPS a vehiculelor vizate prin comenzile proprii.

Cele mai adaptate soluții tehnice de monitorizare auto de companie prin GPS

Cu toate acestea, nu toate sistemele de monitorizare prin GPS constituie instrumente de administrare a flotei la fel de performante. Tehnologiile cele mai utilizate, cu senzori GPS în timp real, la cerere sau prin sistemul de telefonie mobilă, sunt de fapt mai mult sau mai  puțin eficiente pentru problematici le flotei.

Geolocalizarea ”în timp real” cu senzori GPS

Datorită tehnologiei GPS, monitorizarea este tipul de sistem cel mai frecvent utilizat. Totuși monitorizarea prin GPS în timp real sau aproape real nu depinde de tipul de senzori utilizați,   ci de pachetul de servicii și de software-ul livrat cu senzorii GPS.

Pentru a avea dreptul la monitorizare GPS în timp aproape real, trebuie adăugat senzorilor un abonament asemănător unui abonament de telefonie mobilă pentru transferul datelor în permanență și un software performant pentru interpretarea acestor date în flux continuu.

În plus, senzorii GPS vor trebui legați la module specifice pentru ”citirea” informațiilor critice   ale vehiculului, dincolo de poziționarea geografică.

Monitorizarea prin senzori GPS la cerere

Sistemele GPS care nu dispun de aceste elemente nu pot permite decât o monitorizare la  intervale regulate dar limitate, sau la cerere.

În prima situație, coordonatele monitorizării brute, fără nicio altă informație sunt trimise automat prin SMS supervizorului, de exemplu, de câteva ori în timpul traseului traseu.

În a doua situație, supervizorul trebuie să stabilească el însuși o solicitare la distanță spre a obține coordonatele de poziționare a vehiculului echipat cu senzor GPS.

Aceste două soluții nu pot constitui un instrument de administrare a flotei auto credibilă.

Geolocalizarea prin sistemul de telefonie mobilă

În cele din urmă, geolocalizarea este, de asemenea ,posibilă utilizând doar telefonia mobilă.

Astfel, este posibil să se utilizeze semnalele de telefonie mobilă pentru a calcula poziționarea vehiculelor, prin triangulație. Mai puțin decât sistemele GPS, aceste dispozitive sunt destul de puțin răspândite pe piața specializată.

Este posibilă poziționarea pe carcasă sau instalarea unui senzor specific în vehicul, cât și pe  smarfonul șoferilor. Aceste telefoane utilizează fie tehnologia GPS, fie rețelele celulare mobile, fie un amestec al celor două (este cazul modelelor IPhone). Poziționarea este în acest caz trimisă către o aplicație mobilă. Inconvenientul principal al acestui gen de sistem  este că nu funcționează decât atunci când telefonul se află în vehicul