De la 12€ fără TVA! Comparați!
comparând toți furnizorii din sector!
Cum să realizezi alegerea sistemului de monitorizare GPS: o alegere bazată pe prioritățile personale și funcționalități cheie
În ceea ce privește monitorizarea GPS, alegerea sistemelor poate părea delicată din două motive. Pentru început, din cauza succesului acestui dispozitiv care determină, în mod constant, apariția pe piață a noilor furnizori de sisteme de monitorizare GPS. Dar și pentru că în companii, sistemele de monitorizare GPS reunesc echipamente, servicii și softuri.
A alege cu succes serviciul de geolocalizare nu înseamnă așadar doar realizarea alegerii corecte a dispozitivului de urmărire, ci și selecționarea unei oferte complete care să corespundă realmente nevoilor ”specifice” ale companiilor sau pur și simplu priorităților acestor companii. O comparație utilă între sistemele de monitorizare prin GPS trebuie așadar să pună în paralel nevoile, sistemele și funcționalitățile cele mai adaptate acestor nevoi.
Care sunt, datorită aspectelor cele mai în măsură de a fi vizate de aceste sisteme, cele mai bune sisteme de monitorizare prin GPS? Alegerea poate fi îmbunătățită în funcție de funcționalitățile specifice răspunzând acestor nevoi prioritare?
Între diferitele sisteme de monitorizare prin GPS, alegerea sistemelor de monitorizare GPS se bazează pe nevoi prioritare
Dintre toate motivele de a alege un sistem de monitorizare prin GPS, aspectele legate de localizare, de securitate și de gestiune a flotei auto sunt principalele priorități de luat în calcul pentru a face o alegere. Localizarea prin GPS poate să se realizeze prin mai multe sisteme, funcționând pe baza diferitelor tehnologii.
Problematica localizării în alegerea sistemului de monitorizare GPS
Este aspectul cel mai important care determină, în general, ca cea mai mare parte dintre întreprinderi să realizeze alegerea unui sistem de monitorizare GPS: este vorba despre a ști exact unde se află un anumit autovehicul utilizat cu scopuri profesionale, la distanță, în orice moment.
Pentru aceasta, pot fi avute în vedere sistemele simple ce utilizează smartfonul șoferilor vehiculelor vizate.
Telefoanele echipate cu GPS sunt localizate la distanță de către supervizor, printr-o aplicație în timp real sau la cerere.
Avantajul acestor sisteme este că nu necesită decât foarte puține investiții inițiale și sunt suficient de precise. Ele sunt perfecte pentru a controla, spre exemplu, angajații care se deplasează și care utilizează vehicule de societate în flote cu un număr mic de vehicule. Inconvenientul este că nu indică decât localizarea, și cu atât mai important cu cât localizează deținătorul de telefon vizat, care poate să nu fie în vehicul. În plus, sistemul trebuie să poată fi dezactivat, și să fie efectiv dezactivat în afara programului de muncă al angajatului care utilizează telefonul echipat cu sistem de geolocalizare.
Aspectul securității
Al doilea motiv major care direcționează companiile către alegerea sistemului de localizare auto prin GPS este un aspect legat de securitate.
Acest aspect general poate avea mai multe tipuri de priorități:
- Lupta împotriva furtului vehiculului. În acest caz, un sistem simplu cu un dispozitiv de urmărire GPS instalat pe vehicul , comunicând datele de localizare la distanță, la cerere sau la intervale regulate, prin SMS, poate fi în general suficient.
- Lupta contra furtului, a pierderii sau a degradării mărfii. Aceleași sisteme pot fi instalate direct în încărcătură. Avantajul este că permite continuarea monitorizării când această încărcătură este mutată într-un alt vehicul, eventual de la început până la sfârșit, de la depozitului furnizorului până la cel al clientului.
- Sporirea securității transportului, atât pentru marfă cât și pentru șofer. Dispozitive mai performante, legate la sistemul de control al vehiculului și la diverși senzori, pot să declanșeze automat alerte atunci când sunt depășite diverse valori setate. Anumite sisteme permit, de asemenea, supervizorului să interacționeze cu vehiculul la distanță în cazul în care aceste praguri sunt depășite, de exemplu, pentru a opri motorul.
Aspectul administrării flotelor
Aspectul administrării flotelor este cel mai adesea unul dintre motivele care le determină pe marile societăți de taxi sau de transporturi rutiere să aleagă sistemul de localizare prin GPS.
Prioritățile sunt atunci:
- Să supervizeze ansamblul flotei în timp real sau aproape real pe o hartă,
- Să optimizeze traseul pentru a diminua timpul între plecare, încărcare și ”livrare”,
- Să obțină datele precise permițând economisirea de timp și de carburant.
- Să beneficieze de aplicații specifice care permit, grație geolocalizării, o mai bună gestiune a flotei și eficiență operațională.
Pentru toate aceste avantaje, este foarte important să se identifice un sistem avansat de monitorizare prin GPS, cu dispozitive de urmărire GPS conectate, de exemplu, la rezervoarele vehiculelor , dar, mai ales, ale software-lor de gestiune ale flotei cu funcționalități dezvoltate în mod special. Dealtfel, adesea societățile cu acest tip de nevoi vor selecta separat echipamentul și software-le, cu scopul de a obține produsele care corespund cel mai bine nevoilor lor.
Caracteristicile care fac diferența
Odată ce aceste nevoi și priorități au fost analizate și au fost identificate tipurile de sisteme de geolocalizare care corespund cel mai bine, trebuie să se treacă la alegerea exactă a ofertei sistemului de geolocalizare. Anumite caracteristici fac atunci diferența, pentru a asigura aceleași tipuri de priorități, dar și priorități diferite.
Aspectul navigației
Principalele caracteristici care fac diferența și care se referă la navigație sunt:
- În primul rând, modul de transmitere a datelor de monitorizare prin GPS către supervizor, la cerere sau în flux continuu, prin SMS sau către un software reprezentând grafic deplasarea vehiculelor pe o hartă,
- În cazul transmiterii datelor în flux ”continuu”, intervalele reale de transmitere, monitorizarea ”în timp real” nefiind niciodată absolută,
- Hărțile integrate în sistemul de navigație - anumite sisteme nu monitorizează vehiculele decât până la frontierele naționale!
- Precizia sistemului de navigare,
- Precizia itinerariilor,
- Luarea în considerare a traficului cu actualizarea informației în timp real,
- Precizia senzorilor care monitorizează mișcarea.
Aspecte legate de securitate
În ceea ce privește așteptările în materie de securitate, sunt apreciate de către specialiști mai multe aspecte sau caracteristici specifice precum:
- Mascarea senzorilor GPS, cu scopul de a-i putea disimula mai ușor,
- Dispozitivele de fixare ale acestor senzori - din aceleași motive, anumite modele sunt echipate cu magneți puternici, ceea ce permite fixarea lor în orice punct al caroseriei,
- Durata de viață a bateriei, care trebuie să fie de cel puțin câteva zile sau să acopere mai multe sute sau mii de transferuri de informație. Anumite modele mai scumpe pot fi racordate direct la bateria vehiculului, garantând o autonomie de mai mulți ani,
- Posibilitatea sau imposibilitatea de schimburi bidirecționale între supervizor și vehicul, mai ales pentru a opri motorul la distanță,
- Posibilitățile de setare a alertelor,
- În ceea ce privește securitatea transportului și a șoferului, prezența modulelor conectate la vehicul spre a obține date despre diverși indicatori de securitate a vehiculului (temperatura motorului, a uleiului, frânarea, presiunea pneurilor…).
Aspecte legate de gestiunea flotei
Din perspectiva optimizării gestiunii flotei, caracteristicile foarte importante sunt în primul rând funcționalitățile software-lui furnizat odată cu dispozitivul, și în plan material, caracteristicile relevante pentru aspectul securității.
Optimizarea gestiunii flotei va fi astfel cu atât mai importantă cu cât dispozitivul de geolocalizare va asigura:
- Numeroși senzori și module conectate la vehicul, în particular în ceea ce privește rezervorul de carburant cu scopul de a optimiza consumul,
- Posibilitatea sau absența posibilității de schimb bidirecțional între supervizor și vehicul, mai ales pentru a comunica în mod direct cu șoferul, cât și diferitele moduri de comunicare acceptate,
- Posibilitatea de setare a alertelor, cu scopul de a forma condusul ECO,
- Datele transmise în rapoarte de navigare, atât în rapoartele obținute după întoarcerea vehiculului cât și în rapoartele transmise în timp real,
- Gradul posibil de personalizare a acestor rapoarte,
- Calitatea și precizia aplicațiilor specifice furnizate odată cu aplicația software.
În mod normal, în materie de monitorizare prin GPS a vehiculelor, alegerea sistemului este și ea în mare parte legată de buget. Pentru că furnizorii de dispozitive de monitorizate prin GPS își fac rar prețurile publice, și mai ales pentru că aceste prețuri depind în mare parte de nevoile specifice fiecărui client, este necesar să se solicite oferte de dispozitive de monitorizare prin GPS acestor furnizori. Serviciile on-line precum Companeo fac această misiune extrem de simplă, permițând obținerea mai multor oferte cu câteva clicuri pentru a compara cei mai buni furnizori.
-
Gestionarea flotei de vehicule și geolocalizarea: parteneriatul câștigător
-
Cum să-ți alegi localizarea GPS auto?
-
Monitorizarea auto prin GPS, la ce este utilă?
-
Furnizorii și sistemele de monitorizare auto GPS: prețuri foarte variabile versus rentabilitatea investițiilor
-
Sisteme de geolocalizare: multipli furnizori de monitorizare GPS, soluții variate