CARD DE COMBUSTIBILComparați principalii furnizori în 1 minut!
CARD DE COMBUSTIBIL
Comparați principalii furnizori în 1 minut!
Tarife, Caracteristici, Beneficii ...
Comparați toate soluțiile!
Tarife, Caracteristici, Beneficii ...Comparați toate soluțiile!

5 criterii pentru a alege bine cardul de carburant

Timp de citire: 10 min

5 criterii pentru a alege bine cardul de carburant

Doriți să obțineți un card de carburant? Companeo vă însoțește pentru a face alegerea corectă și a compara ofertele mai multor prestatori!

Succesul cardurilor de carburant pentru companie este sursa unei adevărate explozii de companii  specializate în emiterea acestora carduri. Propuse inițial doar de către marile companii petroliere, aceste carduri sunt în prezent oferite și de companii  independente  specializate în carduri de servicii și în închirieri auto.  Fiecare dintre ele încercând să se evidențieze cu o<bofertă din ce în ce mai atractivă, pentru companiile interesate devine dificil să aleagă un card de carburant. Această alegere este cu atât mai delicată cu cât cei care compară cardurile de carburant sunt în general dificil de găsit, cu informații incomplete…nu în întregime obiectivi.

Care sunt astăzi diferitele tipuri de carduri de carburant? Care sunt criteriile de a alege cardurile de carburant cele mai obiective? Și, în sfârșit, ce furnizor de carburant să alegem?

Diferitele tipuri de carduri de carburant

 O tipologie posibilă a cardurilor de carburant este aceea care diferențiază categoriile de emitenți Piața este împărțită astăzi între companiile petroliere, prestatori de servicii independente și locatori de vehicule de companie.

Cardurile de carburant ale companiilor petroliere

Marile companii petroliere sunt la originea cardurilor de carburant.
Petrom și OMV au devenit cele mai distribuite pe teritoriul românesc.
MOL, Lukoil, Total, Petrol propun, de asemenea, carduri cu o poziționare bună pe piață. Grație amprentei internaționale cât și acordurilor cu filialele naționale ale altor companii, sau grație combinației dintre cele două, aceste grupuri petroliere au reușit să își extindă rețeaua de benzinării care le acceptă cardul în mai multe țări europene.
O nouă tendință conduce de câțiva ani la partajarea brandurilor concurente pe același teritoriu.
Dar acordurile se fac pentru fiecare țară în parte, ceea ce înseamnă că o rețea partajată   într-o țară între două companii nu este valabilă și pentru  altă țară europeană.

Cardurile de carburant ale prestatorilor de carduri de servicii

Prestatori de carduri de servicii independenți precum  Edenred au înțeles rapid cum ar putea să își extindă la aprovizionarea cu carburant, conceputul cardurilor de servicii. Mai mult, ei au fost primii care au dat cale liberă rețelelor de benzinării cu branduri diferite. Partea de servicii este în mod firesc punctul forte al ofertelor acestor prestatori specializați.

Cardurile de carburant ale locutorilor de vehicule de companie

Problematica  legată  de administrarea domeniului carburantului în companii și cea a administrării flotei auto sunt strâns legate.
Este deci normal ca aceste companii de închiriere de lungă durată a vehiculelor pentru afaceri să fi adăugat ofertelor lor și cardurile de carburant.
Funcționând bine atât cu brandurile companiilor petroliere cât și cele ale marilor distribuitori, aceste carduri dețin atuul sistemului de evidență care le însoțește. Într-adevăr, aceste software on-line permit optimizarea în mare măsură și în mod integrat a administrării flotei auto și a domeniului carburantului.
Dar trebuie știut că, într-o mișcare inversă, câteva mari companii petroliere au dezvoltat și software de administrare a flotei la fel de performante.

5 criterii obiective pentru a alege cardul de carburant optim

Există mai multe criterii obiective care permit ghidarea procesului de selecție a unui card de carburant.
Printre aceste criterii, dimensiunea rețelei de benzinării, prețul carburantului și al cardului, modul de facturare, setările de control și serviciile adiționale sunt cele mai utile pentru a vă ajuta să alegeți un card de carburant.

Dimensiunea rețelei, criteriul numărul unu în alegerea cardurilor de carburant

Primul criteriu la care trebuie să fie atentă o companie pentru a alege un card de carburant este întinderea rețelei de benzinării care acceptă acest card. 
Emitenții de carduri de carburant promovează adesea o cifră de sute, respectiv de mii de benzinării. În această competiție, marile companii petroliere sunt în fruntea clasamentului, cu mii de benzinării participante.
Dar această simplă cifră nu spune totul:

 • Criteriul proximității este mai important decât cel  al numărului de benzinării. La ce servește să poți face plinul în 5000 de benzinării în România și în Europa dacă trebuie să faci un ocol 20 de kilometri ca să găsești o benzinărie care să îți accepte cardul aproape de birou sau de destinații curente?
 • Anumite benzinării pot fi excluse   din sistem, mai ales benzinăriile ”low cost”, automate, chiar dacă brandul este partener,
 • În cadrul aceleiași benzinării, distribuitoarele automate de carburant pot să nu fie incluse, ceea ce de fapt limitează accesibilitatea la această stație în  programul de lucru al magazinului, atunci când el are așa ceva.

Prețul carburantului și al serviciilor

Prețul carburantului poate fi inferior prețului de la pompă pentru deținătorii de carduri de carburant, pentru mai multe motive:

 • Emitentul de card de carburant acordă o reducere fixăde câțiva bani pe litru deținătorilor de carduri raportat la prețul indicat la pompă,
 • Emitentul și compania client au negociat o reducere în procent a prețului la pompă pe baza consumului mediu lunar de carburant al  acestei companii client (rezervat marilor clienți),
 • Emitentul și compania s-au pus de acord asupra unui tarif național unic valabil în toate benzinăriile rețelei. Pe autostradă, în oraș, în mediul rural…peste tot, prețul este același. Anumiți emitenți merg chiar mai departe și promit clientului că va plăti totdeauna prețul cel mai mic, dacă prețul afișat la pompă este mai mic decât prețul național negociat. 

Prețul serviciului de carduri de carburant în el însuși este de luat în calcul în detaliu. De fapt, dacă costurile modice de abonament sunt prestabilite (de la 24 la 170 RON pe an), este absolut necesar să se asigure suma eventualelor cheltuieli de administrare (ca procentaj din  volumele consumate) și a posibilelor depozite de garanție solicitate.

Modul de facturare

Acest ultim punct are un impact direct asupra cashflow-ului companiei.
De fapt, dacă cardul de carburant are avantajul de a permite colaboratorului care utilizează vehiculul de a nu plăti cash cheltuielile de carburant, acest avantaj poate fi extins companiei în cazul în care aceste costuri sunt plătite cu factură, lunar.
Această ultimă posibilitate, asemănătoare unui credit gratuit reprezintă un câștig de cashflow apreciabil pentru întreaga companie.
În schimb, pentru ca el să fie acordat, emitenții de carduri de carburant cer, în general, un depozit de garanție, care poate ajunge până la a reprezenta o lună de consum.
Nu toți emitenții propun această posibilitate, iar unii nu propun decât servicii cu debitare imediată  sau preplătite (carduri de debit pentru combustibil).

Setările de control

Unul dintre marile atuuri ale cardurilor de carburant este de a permite controlul mai eficient al cheltuielilor de benzină sau de motorină din cadrul companiilor.

Acest control este făcut posibil în primul rând prin rapoarte foarte detaliate care sunt trimise   cu facturi unice, dar și prin setările posibile ale cardurilor.

Multitudinea opțiunilor de control este un element foarte importantă pentru a alege un card de carburant.

Astfel, în funcție de card, va fi posibil să se stabilească limitele utilizării în funcție de:

 • Combustibilii consumați ,
 • Orele de disponibilitate a serviciilor,
 • Zilele de disponibilitate a  serviciilor,
 • Zona geografică de disponibilitate a  serviciilor,
 • Suma maximă per tranzacție, sau numărul maxim de litri de carburant per tranzacție,
 • Produsele și serviciile disponibile la cumpărarea cu cardul, în afara carburantului.

 

Dar cel mai bun instrument pentru a controla cheltuielile de carburant rămâne posibilitatea de a seta ceea ce se întâmplă dacă este atinsă fiecare dintre aceste limite posibile: blocarea totală a cardului împiedicând tranzacțiile sau simpla alertă prin email către managerul de flotă. În plus, sunt în general furnizate cu cardul  software-le  care permit să se urmărească în timp real utilizarea fiecăruia dintre carduri, la fel ca și datele personale ale vehiculului precum kilometrajul, sau utilizatorul din punct de vedere al stilului de condus. Amploarea funcționalităților acestor software este, de asemenea, un criteriu important pentru a alege cardul de carburant.

Serviciile

În sfârșit, unul dintre criteriile esențiale de alegere a cardului de carburant rezidă în serviciile incluse.  

De fapt, toate aceste carduri nu propun, sau cel puțin nu la același nivel:

 • Cumpărarea de produse și servicii în magazin în cadrul benzinăriilor (în majoritatea cazurilor),
 • Cumpărarea (spălare, schimbarea uleiului, schimbarea filtrelor…),
 • Unitate de bord (OBU) de taxare rutieră electronică cu plata cheltuielilor de drum,
 • Plata de staționare în parcările securizate,
 • Aplicațiile pentru șofer pentru a identifica benzinăriile partenere și a stabili traseul în funcție de aceste benzinării și de consumul vehiculului,
 • Servicii de suport pentru administrarea flotei auto,
 • Stagii de condus sau de recuperare a punctelor pierdute aferente permisului de conducere.

cartas

Compararea cardurilor de carburant per furnizor

Dat fiind numărul  de emitenți de carduri de carburant pe piață, este dificil de făcut o comparație care să includă toți participanții. Totuși, pentru a-i ajuta pe cititorii noștri în alegerea  cardului de carburant,  iată un rezumat al punctelor forte ale câtorva rețele emblematice ale fiecărui tip de furnizor.

Cardul OMV și Petrom

OMV Petrom deține în România 630 de stații, iar în Europa peste 2000 de stații. De asemenea, sunt importante cele 18 000 se stații  partenere în rețeaua Routex (Aral, BP, Statoil, Agip) din 29 de țări europene. Dintre beneficiile cardurilor de combustibili se pot enumera: discount-ul la pompă, termele de plată flexibile, obținerea  unui  bonus pentru  plata  facturilor la termen (la utilizarea unui card de credit pentru combustibil), securitatea tranzacțiilor la pompă, alertele trimise prin email și SMS, verificare alimentărilor pe portalul on-line, combustibilul de calitate, condițiile flexibile de contractare.

Cardul MOL

Cardul de carburant MOL este acceptat în aproape 7000 de stații  ale Grupului MOL și partenere, din 2019, datorită semnării acordului cu compania franceză Total, cardurile de carburant emise de Grupul  MOL  sunt  acceptate  în  rețeaua Total  din Franța, Belgia, Luxemburg, Olanda  și  Germania. În  afara serviciilor  de  realimentare, acestea facilitează plata taxelor de drum în majoritatea țărilor europene, rambursarea TVA și accize pentru achiziții în străinătate, asistența rutieră în 40 de  țări din Europa.

Cardul AS24

Cardul AS24 EUROTRAFIC permite alimentarea în peste 830 de benzinării din rețea precum și în 15000 de benzinării partenere, efectuarea plăților rutiere în 18 țări, beneficierea de asistență de depanare non-stop în peste 46 de țări, plata taxelor rutiere, gestionarea taxelor străine.

Cardul UTA

Cardul UTA permite alimentarea cu carburant în peste 39 000 de stații multi-brand din 38 de țări din Europa. Alte avantaje sunt: decontarea taxelor de drum, recuperarea TVA-ului și a accizelor, beneficierea de servicii adiționale precum asistență non-stop în caz de avarie, tractarea vehicule, trecerea punctelor de frontieră, transportul cu feribotul, transportul intermodal.

Cardul Euroshell (Shell)

Euroshell (Shell) propune carduri specifice pentru vehicule utilitare și camioane, dar și soluții de reîncărcare pentru flotele de mașini electrice. Îl recomandă și numărul mare de benzinării pe autostradă, serviciile suport TGS, recuperarea TVA-ului și posibilitatea rezervărilor pe feriboturi europene.

Cardul Cardoil Avantaj

Instrument de administrare eficientă a consumului de combustibil pentru flota auto sau mașina personală, ce oferă notificări prin SMS și email, cardul Cardoil Avantaj promovează posibilitatea alimentării cu cardul la principalii furnizori de combustibil pe întreg teritoriul României, reduceri la pompă, factură unică.

Cardul Gazprom

Ușor de utilizat, cardul Gazprom este securizat, oferă istoricul tranzacțiilor în     timp real și controlul consumului cu ajutorul aplicației on-line, discount-uri în procente, monitorizarea prețurilor în fiecare micro-regiune, posibilitatea achiziționării carburantului, dar și a produselor și serviciilor adiționale, serviciu de informare gratuit disponibil 24/7, posibilitatea stabilirii limitelor– zilnice, lunare, trimestriale.

Cardul Lukoil

Cardul personalizat propune monitorizarea zilnică a cheltuielilor per vehicul, setarea unui plafon valoric sau cantitativ, configurarea pentru diferite tipuri de carburanți, posibilitatea gestionării flotei on-line, asistență telefonică. Cu 310 stații de distribuție în România, este o prezență semnificativă pe acest teritoriu, dar și în afara acestuia datorită celor peste 4070 de stații din Rusia, Europa și SUA.

Cardul Eurowag

Cardul Eurowag oferă control asupra costurilor de carburant și al plății taxelor rutiere, venind cu diverse variante: Eurowag One, Eurowag Easy, Eurowag Vector pentru diferite nevoi. Utilizabil în 20 de țări, și în funcție de varianta aleasă în 5000 sau 11 000 de stații în Europa, face posibilă rambursarea TVA standard și a accizelor.

Doriți să includeți cardurile de carburant în companiile dumneavoastră? Comparați gratuit și fără angajament ofertele prestatorilor de carduri de carburant utilizând serviciul de comparare a lui Companeo.