GEOLOCALIZAREA VEHICULELOR,De la 12€ fără TVA! Comparați!
GEOLOCALIZAREA VEHICULELOR,
De la 12€ fără TVA! Comparați!
Economisițipână la 45%
comparând toți furnizorii din sector!
Economisițipână la 45%comparând toți furnizorii din sector!

Pentru taxiuri, monitorizarea prin GPS drept soluție revoluționară

Timp de citire: 5 min

Cu această tehnologie avansată, în lumea întreagă, și-a început revoluția un întreg sistem economic: sistemele de monitorizare GPS pentru taxiuri au avut un impact inimaginabil, creând, plecând aproape din nimic, piața ride-sharing (Uber). Taxiurile sau serviciile Uber au posibilitatea, în prezent, să fie accesibile aproape imediat, indiferent unde sau când. Clienții care nu mai vor să aștepte sau să mai cheme un vehicul care trece pe stradă sau să dea un telefon pentru a-l comanda, pot să aibă șoferul cumva la îndemână prin intermediul unei aplicații pe mobil.

Propunând avantaje considerabile pentru clienții finali, adică pentru călători, cât și pentru administratorii de flotă, sistemele de monitorizare prin GPS funcționează pe baza senzorilor GPS și a software-lor de gestiune a flotei.

Vestea bună este că de acum nu va mai fi cazul să te numești Uber și să fi reușit creșterea fondurilor cu câteva milioane de euro pentru a putea să-ți oferi un dispozitiv complet de monitorizare GPS a taxiurilor sau a vehiculelor folosite pentru activitatea de ride-sharing .

Funcționarea și costurile sistemelor de monitorizare GPS a taxiurilor

Sistemele de monitorizare GPS pentru taxiuri funcționează în general precum celelalte sisteme de monitorizare, bazându-se pe o arhitectură informațională specifică industriei care este în mod special complexă, cu sau fără intermediar.

Funcționarea unui sistem de monitorizare GPS pentru taxiuri

Sistemele de monitorizare pentru taxiuri funcționează cu două elemente cheie:

 • Senzorii GPS conectați la rețeaua de poziționare prin satelit și instalați pe toate vehiculele flotei, permițând monitorizarea prin GPS a taxiurilor,
 • Un software de gestiune a flotei, conectat la senzori, în general prin rețea celulară mobilă, care verifică poziționarea vehiculelor echipate cu acești senzori.

Sunt posibile două scenarii de funcționare.

Dacă compania reunește întreaga flotă de taxiuri și dispune de un centru de apeluri:

 • Clientul sună centrala prin telefon,
 • Operatorul consultă pe hartă poziția geografică a taxiurilor și pe aceea a clientului pentru a găsi vehiculul disponibil cel mai aproape de client,
 • Operatorul comunică comanda taxiului și transferă GPS-ului vehiculului acestuia itinerariul pentru a găsi clientul și a-l lua.

Dacă șoferul este independent:

 • În ceea ce-l privește pe client, aplicația procedează la monitorizarea GPS a acestui client,
 • Aplicația caută taxiul disponibil cel mai apropiat,
 • Aplicația comunică comanda acestui taxi și îi indică automat drumul pentru a găsi clientul,
 • Clientul poate plăti cursa din aplicație, pe smartfone.

Costuri de luat în calcul, dar și beneficii economice sigure

Costurile acestor sisteme se repartizează între costurile echipamentului, costurile de service și costul software-lor:

 • Costurile echipamentului cuprind senzorii GPS de instalat pe vehicul și ecranele echipamentelor șoferilor și ale administratorilor flotei. Prețurile senzorilor la cumpărare sunt variabile, după caracteristici și furnizori (Trackimo este unul dintre numeroasele exemple) și pot costa între 80 și 600 de euro (378 și 2832 RON) la cumpărare, când nu sunt închiriate.
 • Costurile de service sunt reprezentate de abonamentul telefonic necesar transferului de date între senzori și serverele aplicației. În cazul închirierii hardware-lui, aceste cheltuieli sunt în general cuprinse în prețul abonamentului lunar.
 •  Costurile software-lor sunt cele de monitorizare prin GPS și de gestiune a flotei; furatTRACK este un exemplu de astfel de software. Este vorba în general despre software on-line , ”în cloud” plătite printr-un abonament lunar. Aceste aplicații sunt, de asemenea, plătite, complementar sau în mod alternativ față de abonament, prin comisioane la fiecare tranzacție realizată.

Aceste costuri trebuie să fie studiate din punct de vedere al avantajelor economice obținute prin sistemele de monitorizare prin GPS.

 • Monitorizarea auto prin GPS permite reducerea timpului traseului: itinerariile sunt calculate în mod optim și grație GPS-ului, vehiculele nu se mai pierd. Timpul alocat transportului este astfel scurtat și consumul de carburant în companie este redus.
 • Analiza datelor înregistrate de echipamentul de monitorizare prin GPS permite studierea stilului de condus al șoferilor și punerea în aplicare a unei proceduri pentru a-i învăța să conducă într-o manieră responsabilă, care consumă mai puțin carburant. În plus, cea mai mare parte a companiilor de asigurări văd monitorizarea prin GPS drept un atu și recompensează companiile de transport care își echipează vehiculele. Economiile sunt realizate prin prime.
 • În sfârșit, diminuând kilometrajul, monitorizarea prin GPS permite încetinirea deteriorării taxiurilor și în consecință reducerea cheltuielilor de reparație și de întreținere.

Avantajele sistemelor de monitorizare GPS a taxiurilor

Pe plan economic, aceste beneficii sunt departe de a fi singurele avantaje ale sistemelor de monitorizare prin GPS pentru taxi, care reprezintă înainte de toate instrumente de gestiune ale flotelor avansate de taxiuri și de satisfacție a clientului.

Un instrument de administrare a flotei pentru operator

Aceste sisteme reprezintă soluții puternice de administrare a flotei.

Grație unui sistem de monitorizare performant, centralizând gestionarea clienților și optimizând traseele vehiculelor, companiile de taxi pot să optimizeze fiecare cursă:

 • Șoferul primește direct ordinul de deplasare și itinerariul de navigare, și trimite cu ușurință raport la sfârșitul deplasării.
 • O monitorizare performantă ia în calcul numeroși parametri (kilometri parcurși, timp de lucru, ore suplimentare, timp liber…) și permite să se optimizeze administrarea întregii flote identificând toate punctele ascunse ale serviciului.
 • Timpul de lucru efectiv este calculat cu grijă și analizat cu scopul de a fi optimizat pentru a asigura un randament maxim: numărul de clienți transportați este atunci optimizat și rentabilitatea este crescută.
 • Eliminând practic timpul de identificare a potențialilor clienți, pentru că ele permit găsirea în orice moment a unui taxi apropiat de client, aceste sisteme ameliorează considerabil productivitatea.

Un vector de satisfacție a clientului

Sistemele de monitorizare GPS pentru taxi reprezintă de fapt un factor puternic de satisfacție a clientului și deci de fidelizare și de obținere a unei cifre de afaceri suplimentare.

Dispozitivul de monitorizare prin GPS a taxiurilor permite astfel :

 • Reducerea timpului de așteptare ,
 • Informarea clienților în timp real: ei știu astfel care va fi vehiculul care îi va transporta și în cât timp va fi prezent spre a pleca,
 • În cazul unui incident (probleme de circulație, accident…) de a informa clientul și de a-i propune o soluție în cel mai scurt timp,
 • Răspunsul la solicitările precise ale clientului: găsirea rapidă a unui vehicul echipat cu un terminal de plată prin card bancar sau a unui taxi care acceptă să transporte animale…
 • În funcție de opțiunile soluțiilor de monitorizare prin GPS, companiile pot, de asemenea, să informeze clientul înainte în legătură cu prețul cursei: un adevărat atu pentru clienți care evită astfel surprizele neplăcute,
 • Această funcționalitate poate permite clienților care utilizează anumite aplicații, să plătească direct cursa, on-line, cu telefonul mobil, evitând astfel să piardă timp cu plata cursei.