GEOLOCALIZAREA VEHICULELOR,De la 12€ fără TVA! Comparați!
GEOLOCALIZAREA VEHICULELOR,
De la 12€ fără TVA! Comparați!
Economisițipână la 45%
comparând toți furnizorii din sector!
Economisițipână la 45%comparând toți furnizorii din sector!

Transporturi mai sigure, flote mai bine gestionate cu sistemul de monitorizare GPS pentru camioane

Timp de citire: 5 min

Apariția sistemelor de monitorizare GPS pentru camioane a constituit un adevărat avantaj pentru toate societățile de transport rutier, în măsură să facă utilizarea acestor sisteme practic indispensabilă. Căci monitorizarea GPS nu aduce doar șoferilor sisteme de navigație precisă, în măsură să calculeze itinerarii optimizate. Monitorizarea GPS a camioanelor le permite supervizorilor să localizeze aproape în timp real orice vehicul echipat, dar și să primească un volum de date importante pentru a optimiza întreaga gestiune a flotei și a realiza economii apreciabile.

Cum funcționează aceste sisteme? Care este costul acestora? Care sunt, detaliat, avantajele pe care le aduc?

Funcționarea și costurile sistemelor de monitorizare GPS pentru camioane

Sistemele de monitorizare pentru camioane se bazează pe utilizarea combinată a senzorilor GPS și aplicațiilor specifice pentru diverse sectoare de activitate. Succesul acestor sisteme și popularizarea lor contribuie la scăderea prețurilor.

Funcționarea unui sistem de monitorizare GPS pentru camioane

Sistemele de monitorizare GPS pentru camioane funcționează pe baza unui dispozitiv   format din hardware, software și servicii.

 • Hardware-ul este constituit din senzori GPS sau senzori GPS instalați în camioane și/sau încărcătura acestora. Senzorilor li se pot adăuga diferite module permițând obținerea datelor relative la condus și la vehiculul în care sunt instalate. Acești senzori sunt conectați în permanență la rețeaua de localizare globală prin satelit (în engleză Global Positioning System - GPS) pe de o parte, și la serverele software-lui de supervizare pe de altă parte,
 • Serverul este interfața de gestiune a flotei permițând consultarea la distanță a datelor transmise de acești senzori GPS și, uneori chiar interacțiunea cu vehiculul și cu șoferul acestuia,
 • Serviciile sunt constituite din transferurile de date dintre aceste elemente diferite, de la vehicul către terminalul de supervizare, în general pe calea rețelelor de telefonie mobilă.

Astfel, în timpul unui traseu dat:

 • Senzorul GPS-ului calculează poziția geografică precisă a vehiculului și a încărcăturii schimbând date cu sateliții rețelei,
 • Modulele conectate la vehicul primesc date referitoare la modul de conducere,
 • Totalitatea datelor de poziționare și a celor referitoare la condus sunt transmise software-lui de urmărire a flotei,
 • Care retranscrie aceste date vizual pe interfața de control, de exemplu cu reprezentarea vehiculelor pe o hartă,
 • Supervizorul flotei poate interacționa cu vehiculul conectat, de exemplu pentru a comunica cu șoferul, respectiv pentru a opri motorul dacă este necesar.

Costul sistemelor

Costul acestor sisteme de monitorizare prin GPS a vehiculelor grele de marfă sunt în general acoperite în totalitate de formule all-inclusive conținând hardware, software și servicii:

 • Hardware-ul, adică senzorii GPS și modulele acestora, sunt disponibile pentru vânzare și pentru închiriere. La vânzare, prețul poate varia între 80 și 600 de Euro (378 și 2832 RON) per model. Aceste prețuri, adesea ridicate, au justificat apariția modelelor de închiriat ca aspect practic al unei soluții all-inclusive. În cazul acestor modele, senzorii ajung la câteva zeci de Euro pe lună.
 • Cheltuielile relative la servicii sunt cheltuieli de abonamente pentru transferurile de date. Transferurile de la sateliți la senzorii sunt incluși în costul acestora din urmă, dar transferurile de date între senzori și centrele de supervizare sunt reprezentate printr-un abonament la o linie mobilă, precum o linie de telefonie mobilă. Prețul este în general adăugat prețului de închiriere a hardware-lui și se situează în general între 10 și 15 Euro (47-94 RON) pe lună și per vehicul supervizat.
 • În sfârșit, software-le pot fi obținute în cadrul pachetelor de închiriere sau separat. În cazul achiziționării separate, prețurile vor fi reprezentate fie   printr-un abonament lunar fie printr-un comision per tranzacție (comanda unui taxi), fie prin ambele.

Avantajele sistemelor de monitorizare GPS pentru camioane

Alături de aceste costuri, figurează lunga listă de avantaje a monitorizării GPS a camioanelor. Aceste avantaje pot fi grupate în două mari categorii, monitorizarea prin GPS aducând pe de o parte transporturi mai sigure pentru șofer, administrator, client și încărcătură, și pe de altă parte, economii semnificative grație unei mai bune gestiuni a flotelor.

Transporturi mai sigure

Transporturile rutiere sunt în primul rând mai sigure, atât pentru șofer, administrator, client:

 • Pentru șofer, monitorizarea GPS pentru vehiculele grele de marfă permite colectarea numeroaselor date asupra stilului de condus. Sunt evaluate în permanență mai ales frânele, viteza, dar și temperatura motorului, a uleiului, sau presiunea pneurilor. Astfel, pot fi transmise alerte administratorului de flotă și/sau șoferului în caz de pericol. Siguranța șoferilor de camioane este ,de asemenea, îmbunătățită în caz de accident: un senzor de urgență poate fi activat manual sau automat, și camionul este conectat direct cu dispecerul companiei care va putea atunci să trimită ajutoare cât mai repede.
 • Pentru client, în cadrul unei companii de transport rutier, monitorizarea prin GPS a camioanelor este un element de consolidare a siguranței căci senzorii pot fi puși nu numai în vehicule, care le informează asupra etapelor livrării, ci și în încărcătură. Este dificil să se piardă sau să fie furată această încărcătură, însă, dacă este cazul, este posibil să se intervină imediat.
 • Administratorul flotei va fi el însuși încântat de potențialul soluțiilor de monitorizare GPS pentru camioane pentru a evita furtul, atât al mărfurilor cât și al camioanelor. În orice moment poate ști unde se află fiecare camion conectat la flota sa. În plus, cu anumite sisteme este posibilă oprirea motorului la distanță.

Economii uneori considerabile cu monitorizarea GPS a camioanelor

De asemenea, sistemele de monitorizare prin GPS a camioanelor permit o mai bună      gestiune a flotelor, iar grație seriei de date furnizate despre traseu, generează adevărate economii.

Așadar, monitorizarea GPS a vehiculelor grele de marfă permite:

 • Optimizarea traseelor: rutele camioanelor sunt calculate de către un software care indică drumul cel mai scurt de parcurs. Timpul transportului este așadar diminuat;
 • Reducerea în mod semnificativ a consumului de carburant a camioanelor, una dintre categoriile de cheltuieli cea mai relevantă pentru compania de transport. Economiile la carburant sunt cu atât mai importante cu cât anumite sisteme sunt conectate la senzori care măsoară consumul de carburant și kilometrii parcurși, aproape în timp real;
 • Întârzierea uzurii camionului dat fiind că utilizarea este optimizată și alertele pot fi programate pentru ca sistemul să semnaleze numeroase semne de uzură neprevăzută;
 • Alertarea administratorul flotei în cazul unei anomalii grație analizei parametrilor evidențiați de dispozitivul de monitorizare prin GPS (viteză, frânări bruște, consumul de benzină…). Se pot astfel efectua imediat reparații (schimbarea filtrelor de aer sau a pneurilor…) camioanelor și li se crește astfel durata de viață;
 • Formarea șoferilor în sensul condusului ECO, adică a condusului economic și responsabil grație raportului asupra stilului de condus;
 • Controlul exact al timpului de lucru efectiv al șoferilor, în primul rând pentru a se asigura că acești șoferi nu beneficiază de prea multe pauze (când vehiculul este staționat), dar și să se asigure că aceștia nu riscă neluând destule pauze;
 • Simplificarea activității de raportare a șoferilor, această raportare fiind efectuată în mod automat prin sistemul de monitorizare prin GPS, și oferirea timpului necesar pentru îmbunătățirea eficienței operațiunilor.