CARD DE COMBUSTIBILComparați principalii furnizori în 1 minut!
CARD DE COMBUSTIBIL
Comparați principalii furnizori în 1 minut!
Tarife, Caracteristici, Beneficii ...
Comparați toate soluțiile!
Tarife, Caracteristici, Beneficii ...Comparați toate soluțiile!

Compararea cardurilor de combustibil pentru autovehicule, camioane și vehicule utilitare

Timp de citire: 5 min

La un vehicul diferit, nevoi diferite. Și card de combustibil diferit?
Un punct adesea uitat în compararea cardurilor de combustibil se referă la o întrebare esențială: care este tipul de vehicul pe care societatea dorește să îl doteze? De fapt, diferențe foarte mari nu ar fi decât din punct de vedere practic, dar și aspectele fiscale sunt legate de tipul de vehicul de afaceri. O semi-remorcă sau un autobuz nu vor avea același consum și nu vor utiliza aceleași pompe precum un Renault Twingo – când vor putea utiliza aceeași benzinărie!
Cum funcționează pe piață diversele carduri de combustibil pentru profesioniști disponibile pentru aceste diferite tipuri de vehicule? Care sunt avantajele diferite ale cardurilor de combustibil pentru vehiculele ușoare, utilitare sau pentru camioane? Care sunt diferiții actori de pe piața de carduri de combustibil de afaceri care sunt prezenți pe aceste segmente diferite și care sunt ofertele de carduri de carburant specifice?

Cardurile de combustibil pentru vehiculele ușoare

Cardurile de combustibil pentru vehicule ușoare sunt de departe cele mai răspândite pe piața cardurilor de combustibil pentru profesioniști. Avantajele lor sunt în prezent bine cunoscute și o comparație a cardurilor de carburant a acestui tip trebuie în prezent să includă foarte mulți furnizori.

Funcționare

Funcționarea cardurilor de combustibil pentru vehiculele ușoare este creată pentru a aduce o simplificare a utilizării pentru colaboratorii în deplasare și a administrării pentru responsabilul flotei de companie.
La rândul său, șoferul nu are decât să prezinte cardul și să indice numărul de vehicul și câteodată și kilometrajul, pentru a plăti cheltuielile pe care acesta le permite, fie la ghișeu, fie direct la distribuitorul automat de carburant.
Cea mai mare parte a cardurilor sunt cu bandă magnetică și necesită o semnătură a chitanței, dar unele funcționează precum cardurile cu cip și cod PIN.

Managerul de flotă configurează utilizarea cardului cu:
- Serviciile și produsele autorizate la cumpărare,
- Intervalul de timp sau intervalul zilnic și zona geografică autorizată,
- Tipul de carburant autorizat,
- Limitele zilnice, săptămânale sau lunare, în termeni de sume de tranzacție sau litri de carburant.

Se poate alege setarea cardului pentru ca el să facă imposibile tranzacțiile care nu respectă aceste limite, sau mai simplu,să se primească alerte.
Tranzacțiile sunt fie preplătite, fie plătite la termen pe baza facturii.
Managerul de flotă primește în fiecare lună o raportare detaliată, o factură unică ce rezumă toate tranzacțiile efectuate cu toate cardurile companiei.

Avantajele cardurilor de combustibil pentru vehiculele ușoare

Avantajele sunt atât practice cât și economice:
Pe plan practic:
- Gestiunea domeniului carburantului este foarte mult simplificată, cu o factură unică,
- Aceeași ca gestiunea contabilă, cu document justificativ unic și un calcul al TVA-ului deductibil prestabilit,
- Frauda a devenit aproape imposibilă.

Pe plan economic:
- Reduceri la prețul la pompă poate fi acordat de către anumiți emitenți de carduri,
- Câștigurile de timp realizate prin simplificarea gestiunii administrative și contabile sunt tot atâtea economii realizate,
- O monitorizare permanentă respectiv în timp real a flotei permite implementarea acțiunilor vizând realizarea economiilor la carburat și deci a cheltuielilor legate de domeniul carburantului.

Toate aceste avantaje sunt reprezentate inegal la diverși furnizori, este deci oportun să se realizeze o comparare a cardurilor de combustibil disponibile pe piață pe aceste criterii, mai ales prin solicitarea de oferte de carduri de combustibil.

Oferte: o comparare a cardurilor de carburant

Reprezentanții cardurilor de carburant pentru automobile sunt în prezent numeroși pe piață și au profiluri diferite:
- Reprezentanții clasici sunt marile companii petroliere, precum OMV Petrom, Rompetrol, MOL care au diverse oferte atractive.
- Prestatori de servicii independenți precum Card Cardoil Avantaj au devenit din ce în ce mai vizibil pe piața românească.

Carduri de combustibil pentru vehicule utilitare ușoare

Cardurile de combustibil pentru vehiculele utilitare ușoare, adică camionete sau furgonete pentru profesioniști, diferă foarte puțin de cardurile pentru vehicule ușoare în ceea ce privește funcționalitatea și avantajele.

Funcționarea

Funcționarea cardurilor de combustibil pentru vehicule utilitare ușoare este aproape aceeași cu cea a cardurilor pentru autovehicule.
Există o singură diferență, foarte importantă și trebuie semnalată: regulile de calcul ale deductibilității TVA-ului se schimbă.
Trebuie așadar ca furnizorul să ia în considerare specificul fiscal al acestui tip de vehicule în cadrul software-lui de gestiune a domeniului carburantului, eventual în software-le de gestiune ale flotei.

Avantajele cardurilor de combustibil pentru vehicule utilitare ușoare

Atâta timp cât această problemă esențială, a calculului specific al TVA-ului deductibil este corect rezolvată, avantajele cardurilor de combustibil pentru vehiculele utilitare ușoare nu diferă de cele ale cardurilor de combustibil pentru vehiculele ușoare.

Carduri de combustibil pentru vehicule utilitare grele

Pentru vehiculele grele, compararea cardurilor de combustibil se simplifică dintr-o dată, dat fiind numărul mai mic de reprezentanți pe această piață de nișă cu exigențe foarte specifice.

Funcționarea

Funcționarea cardurilor de combustibil pentru camioane nu se schimbă fundamental raportat la cea a cardurilor de combustibil pentru toate celelalte tipuri de vehicule.
Totuși, avantajele solicitate sunt mult mai avansate, date fiind nevoile specifice ale acestor utilizatori.

Avantajele cardurilor de combustibil pentru camioane

Avantajele propuse de cardurile de combustibil pentru camioane sunt în mare aceleași ca pentru celelalte vehicule, dar merg mult mai departe în îmbunătățire:
- Aplicațiile trebuie să permită identificarea cu precizie a tuturor benzinăriilor care dețin piste pentru camioane și care acceptă cardul,
- Rețeaua de benzinării care acceptă cardul trebuie imperativ să fie europeană, mulți dintre șoferii de camioane fiind constant în situația de a depăși frontierele,
- Parcările accesibile cu cardul trebuie, de asemenea, să fie în măsură să primească voluminoasele camioane și încărcătura în condiții perfect securizate,
- Unitate de bord (OBU) pentru taxare rutieră electronică este indispensabilă și va trebui chiar completată uneori cu un document de călătorie care permite traversarea cu ferry-ul.
- Software-le de gestiune a flotei trebuie să aibă funcționalități relativ avansate pentru a urmări deplasarea tuturor vehiculelor în cadrul flotelor întregi, uneori dispersate în toată Europa.

Oferte: o comparare a cardurilor de carburant relativ restrânsă

Numărul brandurilor care propun carduri de carburant specifice pentru vehiculele grele este relativ restrâns:
- Între companiile petroliere, IDS – Q8 propune o ofertă specifică destinată camioanelor, care cuprinde carduri foarte sigure, atât pentru șofer cât și pentru camion cât și o platformă on-line care vor furniza nu doar cel mai înalt standard de siguranță ci și un instrument de încredere spre a controla consumul de combustibil per vehicul și șofer.
- UTA, o marcă a Grupului Edenred, propune carduri de combustibil și servicii pentru transportatorii de mărfuri și de pasageri. Companii cu flote sub 3,5 tone, sau peste 3,5 tone, cât și companiile care transportă pasageri vor găsi soluții pentru eficientizarea cheltuielilor la consumul de combustibil, sau a taxelor de drum cu cardul UTA, prezent în peste 39 000 de benzinării din 38 de țări.