CARD DE COMBUSTIBILComparați principalii furnizori în 1 minut!
CARD DE COMBUSTIBIL
Comparați principalii furnizori în 1 minut!
Tarife, Caracteristici, Beneficii ...
Comparați toate soluțiile!
Tarife, Caracteristici, Beneficii ...Comparați toate soluțiile!

Prețurile cardurilor de carburant în 2024

Timp de citire: 5 min

Promițând reale economii la costurile de gestiune  în domeniul  combustibilului,  grație facturii unice, pentru  consumul de carburant, datorită instrumentelor de administrare a flotei, a se vedea  tarifele preferențiale, cardurile de carburant pentru companii cunosc un succes din ce în ce mai mare în România. Toate aceste avantaje sunt promise pentru un preț  per card de carburant modic,  de câteva zeci de RON  pe lună.

Dar care este prețul total al cardurilor de carburant  pentru companie, cu toate costurile incluse? Câștigurile la prețul combustibilului  sunt cu adevărat semnificative? Cum să comparăm cardurile de carburant având în vedere totalitatea criteriilor economice?

Ghidul nostru dezvăluie principalele costuri  asociate cu utilizarea principalelor carduri de carburant pe piața românească.

Cardurile de carburant, o provocare majoră pentru companii

Dacă din ce în ce mai multe companii se lasă convinse de cardurile de carburant, acesta este rezultatul avantajelor pe care ele le aduc în ceea ce privește administrarea domeniul carburantului. Dar aceste avantaje nu sunt unice.

Avantajele în ceea ce privește gestiunea, surse de economii

Gestiunea administrativă a domeniului carburantului, mai ales la nivelul rambursării TVA-ului este o veritabilă problemă administrativă și contabilă. Cu cât numărul colaboratorilor puși în situația să se deplaseze din motive profesionale crește, cu atât numărul chitanțelor și al solicitărilor de rambursare a cheltuielilor crește, cu atât activitatea contabilă devine mai consistentă. Iar controlul fiscal nu va scuza nici cea mai mică greșeală.

Cardurile de carburant aduc ca prim avantaj o simplificare considerabilă a acestei griji administrative, cu o factură unică pentru toate cardurile companiei și o raportare completă a tuturor tranzacțiilor. Această simplificare generează ea însăși economii, în sensul de zile de muncă administrativă sau contabilă câștigate.

Dar, dacă aceste carduri de carburant au devenit o provocare, ele au rolul și de a îmbunătăți  controlul cheltuielilor legate de  domeniul carburantului. Cu un card de combustibil, fraudele au devenit aproape imposibile. Pierderile economice sunt mai puține, atât direct cât și indirect dat fiind riscul de a avea rectificări fiscale pe care aceste fraude le pot ocaziona.

În  plus, funcționalitățile de   gestiune a  flotei asociate  cardurilor de carburant permit optimizarea consumului fiecărui vehicul și a fiecărui șofer al companiei, cu scopul de a obține economii pe factura globală de carburant.

Avantajele practice asociate serviciilor realizate cu cardurile de carburant

Înainte de a reprezenta un avantaj economic, cardurile de carburant reprezintă o serie de avantaje practice pentru companie și colaboratorul său care utilizează cardul de carburant. Firesc, primul avantaj este că șoferul nu mai are să ia cu el ceva spre a achita cheltuielile carburantului

Dar în serviciile  aferente cardurilor de carburant, sunt acoperite aproape toate costurile rutiere de deplasare:

  • Costurile de carburant,
  • Costurile de staționare în parcare,
  • Costurile de taxe de drum,
  • Costurile de întreținere a vehiculului (schimbarea uleiului, schimbarea pieselor disponibile în magazinele benzinăriei…).

Acest ultim punct intră în preocupările managerilor de flotă auto. Iar gestiunea acestor flote este un domeniu și mai important pentru multe companii. Este așadar logic ca anumite companii care oferă închirieri de lungă durată a vehiculelor profesionale să opteze să comercializeze carduri de carburant. Supervizarea centralizată a flotei, a domeniului întreținerii și a domeniului  carburantului a devenit astfel posibilă.

carburant

De la prețul cardurilor de carburant la costul cardurilor de carburant pentru afaceri

Valoarea cardurilor de carburant înseamnă toate aceste avantaje? Prețul cardurilor de carburant este format  de fapt dintr-o serie de cheltuieli. Dincolo de aceste cheltuieli, este necesar să se considere ansamblul costurilor legate de utilizarea cardurilor de carburant pentru a le evalua eficiența economică netă.  

Componentele prețului cardurilor de carburant

Elementul inclus în mod curent în prețul cardurilor de carburant evidențiat de către principalii  emitenții de carduri, fie că este vorba despre companii petroliere  sau de prestatori independenți specializați, este reprezentat, în general, de prețul abonamentului.

Abonamentul este în general facturat lunar pentru doar câteva zeci de RON. Dar la acest abonament pot să se adauge costuri de administrare care sunt calculate fie pe baza unei sume  fixe fie, mai general, ca procentaj din  cheltuielile lunare medii. Pentru soluțiile plătibile la termen, adică în cazul în care carburantul este plătit de companie pe baza facturii, este cerut adesea un depozit de garanție, care poate corespunde valorii unei luni sau două de consum mediu.

În plus, anumiți emitenți facturează ”costuri de factură unică”, destul de asemănătoare cheltuielilor de abonament lunar.

În sfârșit, pot fi solicitate costuri de implementare care se adaugă prețului cardului de combustibil.

Și prețul carburantului? Cu cardul de carburant, sunt posibile prețuri preferențiale. Reducerea ”catalog” nu reprezintă niciodată mai mult de câțiva bani pe litru pentru emitenții care o propun. În schimb, anumite branduri propun clienților importanți reduceri negociate sau un tarif național, oricare ar fi benzinăria și pompa utilizată, sau, mai mult, garanția prețului celui mai scăzut între tariful național și tariful la pompă, în cazul în care cel din urmă ar fi mai avantajos.

Costurile cardului de carburant pentru companie

Dincolo de aceste prețuri, cardurile de carburant reprezintă, de asemenea, o serie de costuri pentru companie:

  • Opțiunea taxare rutieră electronică corespunde unui abonament distinct de plătit în plus,
  • Costuri solicitate în plus față de tarifele orare de parcare la care cardurile pot da acces,
  • Mai ales modul de facturare schimbă situația: în cazul unui serviciu preplătit, nu există depozit de garanție. În cazul serviciilor plătite cu factură, poate să existe un depozit de garanție obligatoriu, dar compania câștigă un avantaj de cashflow  similar unui credit,
  • Cel mai mare cost ascuns al cardurilor de carburant este legat de acoperirea rețelei de benzinării partenere. Dacă este necesar să se facă un ocol pentru a găsi pompe ce acceptă cardul de carburant, costul suplimentar de carburant determinat anulează rapid economiile realizate altfel.

Prețurile cardurilor de carburant ale principalilor furnizori

Cea mai mare parte a costurilor prezentate nefiind în mod firesc publicate de către emitenți, iar modurile de facturare și costurile diferite putând fi aplicate de către fiecare furnizor, este foarte important să se efectueze solicitări de oferte on-line pentru cardurile de carburant. Utilizând serviciul de comparare a lui Companeo.ro, sarcina devine extrem de simplă, acesta facilitând obținerea mai multor oferte clare și a tuturor costurilor și prețurilor celor mai populare carduri  de carburant de pe piață.

Numele cardului Numărul stațiilor rețelei în România Branduri care acceptă cardul
Card OMV 630 OMV si Petrom   
Petrom 530 Petrom OMV

MOL Gold România
MOL Gold Prepaid

218 MOL 
UTA  430 MOL, Lukoil, Gazprom, anumite stații OMV, Oscar, Petrom, Smart Diesel, RBCGAz
Cardoeil Avantaj  1835 Petrom, OMV, Gazprom, Rompetrol, Lukoil, MOL, UTA (cu toate brandurile la care UTA dă acces)